De naam is er al, nu de brug nog. | Foto: PvK.
De naam is er al, nu de brug nog. | Foto: PvK. Foto: Piet van Kampen

Nu tempo maken met de bouw van de fietsbrug over Oude Rijn

n Najaar 2018 moet de brug gereed zijn

Snel n De naam is er al, maar de fietsbrug die Valkenburg vanuit de woonwijk 't Duyfrak met Oegstgeest gaat verbinden is er nog niet.

Door Piet van Kampen

Na vertraging van een paar jaar moet er nu tempo worden gemaakt, zo was uit de woorden van projectleider Dick Stekelenburg op te maken. Afgelopen maandag deed hij de uitspraak in Holiday Inn waar enkele tientallen belangstellenden aanwezig waren.

Wethouder Klaas Jan van der Bent lichtte namens de gemeente Katwijk toe waarom er in 2012 werd gestopt met het uitvoeren van de plannen. 'Het kostte toen hoofdbrekens, het was een complexiteit en geen financiële haalbaarheid. Diverse partijen trokken zich toen ook terug'. Medio 2015 kwam er een nieuw plan op tafel na doorgevoerde verbeteringen. De Provincie, de gemeente Katwijk en de gemeente Oegstgeest namen de draad weer op. Het geheel zal wel in het door de Provincie beschikbaar gestelde budget moeten passen en de kosten worden geraamd op zes miljoen. Een eerder ontwerp waarin de brug een lichte bocht maakte en te duur zou worden, is in de prullenmand verdaagd.

Criteria

Momenteel vindt de voorselectie van vijf aannemers plaats die vanaf 1 november kunnen inschrijven. In het voorjaar van 2017 zal de gunning plaats vinden en de planning is dat in het najaar van 2018 de brug gereed zal zijn. In het middenstuk komt een beweegbaar gedeelte voor de beroepsvaart en de doorvaart hoogte is drie meter. De criteria waaraan de aannemer moet voldoen zijn ervaring met bruggenbouw, ervaring met onderhoud, samenwerking met diverse partijen en de bouw van een duurzame brug. Er wordt ook gekeken naar Design (ontwerp) en Constructie om dit in één hand te houden. Tot 1 november is er voor betrokken burgers nog een mogelijkheid om met wensen en ideeën te komen en in het voorjaar wordt er nog een bijeenkomst voor belangstellenden georganiseerd. Een norm is ook dat de brug in het landschap moet passen. Het voorstel om de brug de naam Joop van der Reijdenbrug te geven (ex-wethouder van Oegstgeest en burgemeester van Valkenburg) viel bij beide gemeenten in goede aarde.

De naam is er al, nu de brug nog.