Globetrotters Meta en Gerrit den Heijer. | Foto: Piet van Kampen
Globetrotters Meta en Gerrit den Heijer. | Foto: Piet van Kampen Foto: Piet van Kampen

Fietsend en wandelend door de wereld

n Avontuurlijk echtpaar Gerrit en Meta hebben er duizenden kilometers op zitten

Uitdaging n Zij kunnen er een dik boek over schrijven: Gerrit den Heijer (72) en zijn echtgenote Meta (71). Over hun lange wandel- en fietstochten die het avontuurlijke echtpaar in de loop der jaren heeft afgelegd. 'Het moet telkens een avontuur zijn', glimlacht Gerrit fijntjes als hij samen met Meta het verhaal over hun belevenissen doet.

Door Piet van Kampen

Vanaf het jaar 2000 is het begonnen met lange fietstochten en wandelingen. Een heel bijzonder verhaal volgt als Gerrit en Meta er even de tijd voor nemen om terug te blikken over hun ervaringen als pedaalridders en onvermoeibare wandelaars. Zij hebben veel van de wereld gezien. De rugzak, de slaapzak en de regenjas behoorden tot hun noodzakelijke uitrusting. Het paar beschikt over een camper, maar zien het als een noodzakelijk hulpmiddel om zich over de wereld te verplaatsen. 'In de camper rijden is niet avontuurlijk', erkent Meta. 'Wandelen en fietsen door de natuur is veel mooier', heeft zij samen met Gerrit ervaren. Vanuit Amsterdam naar Santiago de Compostella, het bedevaartsoord in Noord Spanje met een blessure aan de achillespees 'even doen' was zelfs Gerrit niet te veel. 'Ik had echt niet gedacht dat ik dat zou kunnen. Maar het ging steeds beter', blikt hij vergenoegd terug en de bestemming werd gehaald.

Globetrotters

Het Rijnsburgse paar heeft vele paden betreden en gereden. In Ierland, Noorwegen en meerdere Scandinavische landen, Canada, Laos en Thailand, Rome en Venetië, maanden lang fietsten zij over mooie en vaak onherbergzame plekken van moeder aarde. Slapen in hun tentje op een camping of in een herberg. Maar de meest imposante tocht was toch wel in Amerika toen zij de coast-to-coast op hun stalen ros hebben gedaan. Van de westkust van de Verenigde Staten naar de oostkust. Ga er maar eens aan staan. Gerrit en Meta deden het en zijn in gedachten alweer bezig om deze tocht nog eens over te doen. 'Ik ben het thuis zitten gauw zat', biecht Gerrit openhartig op. Meta heeft het wandelen ontdekt toen zij twaalf keer de Vierdaagse van Nijmegen had gelopen. Een aardige training dus voor de latere megawandeltochten. Een daarvan was de camino primitivo. Een wandeltocht door de ruige natuur van west Spanje die leidde naar Santiago de Compostella. Gerrit: 'Wij zijn geen pelgrims en houden van de uitdaging en het avontuur. Maar hebben zo genoten van de natuur en de gastvrijheid van de mensen in de herbergen langs de route. Mensen die je onderweg tegen kwam en samen een stukje met de fiets aan de hand opliepen'. Het Rijnsburgse echtpaar zit nu thuis maar de plannen zijn al in de maak. 'Wij willen nog een keer de coast-to-coast route in Amerika doen' licht hij de volgende fase in hun avontuurlijke leven toe. Weinigen kunnen navertellen wat Gerrit en Meta allemaal van de wereld hebben gezien en ervan hebben genoten. Niet vanuit de auto of camper maar de pure natuur opsnuiven. Op de pedalen of wandelend. Zij hebben een verhaal dat niemand hen kan navertellen.


n Gezellige creatieve Burendag bij de Vlietstede

Actief n Vorige week vrijdag werd bij DSV|Vlietstede Burendag gevierd met een gezellige kunst-activiteit voor de bewoners, de buurt en familie.

Daarmee sloot DSV|verzorgd leven dit jaar op een bijzondere en creatieve manier aan bij het landelijke initiatief om samen met de buurt leuke activiteiten te ondernemen en elkaar beter te leren kennen. Alle buren rond woonzorgcentrum Vlietstede waren uitgenodigd om op de koffie te komen. Vrijwilligers bakten heerlijke taart, cake en boterkoek voor de bezoekers bij de koffie.

Kunstschilder Wil de Vreugd was uitgenodigd om met iedereen te komen schilderen. Met hem en met iedereen die wilde werd gezamenlijk gewerkt aan een groot, kleurig schilderdoek. Ieder op zijn of haar eigen manier; de een is ingespannen bezig en werkt lang en geduldig aan één hoekje. De ander zet een paar kleurige streken met de kwast en besluit dat het zo goed is. Ieder die wil werkt aan het schilderij. Iedereen heeft er veel plezier in en het resultaat groeit langzaam onder de handen van alle schilders. Het schilderdoek komt te hangen op een mooie plek in het nieuwe gebouw van Vlietstede, als aandenken aan deze gezellige dag en het prettige contact met de buurtgenoten. Het eindresultaat is binnenkort te bewonderen in Vlietstede.

Met elkaar schilderen aan een creatief schilderij. | Foto: pr.