De bewoners van de Prairievalk: 'Altijd leuk zo'n Burendag'. | Foto: P. van Kampen.
De bewoners van de Prairievalk: 'Altijd leuk zo'n Burendag'. | Foto: P. van Kampen. Foto: piet van kampen

Bijzondere burendag

Gezellig n Je loopt elkaar niet elke dag tegen het lijf. Maar op speciale momenten zoals bijvoorbeeld een straatbarbecue of de landelijke Burendag kan het onwijs gezellig en verademend zijn om elkaar beter te leren kennen.

Door Piet van Kampen

Zoals bijvoorbeeld op de Prairievalk in Valkenburg. Het kan zo simpel zijn. Ieder brengt zijn natje en droogje mee en er ontstaat een gezellig samenzijn. Muziekje er bij en de sfeer zit er al rap in. Hé, de zon laat het afweten en een schraal windje noopt tot vesten en truien aantrekken. Geen paniek. Plan B treedt in werking. De hele boel verkast naar de parkeergarage. Tafels, stoelen, de schalen met lekkernijen worden in het windvrije onderkomen gesitueerd. En de party ging verder. Pittige gehaktballetjes en kipsaté waren niet te versmaden. Diverse salades en knoflookstokbrood verwenden de smaakpupillen van de lekkerbekken die niets tekort kwamen.

Zo'n burendag heeft wel iets. Zelf heb ik het jarenlang in Sassenheim mogen ervaren en nu in Valkenburg. Met allemaal nieuwe bewoners is toch weer herhaling van zetten. Het versterkt de onderlinge band in de woonomgeving. Het initiatief van het Oranjefonds dat de Landelijke Burendag initieerde is een goede zaak. Verhalen werden over en weer uitgewisseld en degenen die om diverse redenen niet van de partij waren hebben een ontzettend gezellig samenzijn gemist.