Zestig jaar geleden gaven Siem en Alie elkaar het jawoord. | Foto: P. van Kampen.
Zestig jaar geleden gaven Siem en Alie elkaar het jawoord. | Foto: P. van Kampen. Foto: piet van kampen

n 'Het is de zee of ik'

Echtpaar Ravensbergen-de Mare meert aan bij huwelijksmijlpaal

Trouw n Vorige week dinsdag was een bijzondere dag voor Siem Ravensbergen (88) en Alie Ravensbergen-de Mare (79). Samen herdenken de geboren en getogen Rijnsburgers het feit dat zij zestig jaar geleden elkaar het jawoord gaven. Het paar is elkaar altijd trouw gebleven.

Door Piet van Kampen

'Het is een Godswonder dat Siem dit nog mee mag maken nadat hij ernstig ziek is geweest' is Alie dankbaar dat haar echtgenoot nog bij haar is al woont Siem sinds een paar jaar in De Wilbert waar Alie hem dagelijks bezoekt.

Ook de kinderen Cor en Ria en de kleinkinderen weten hem regelmatig te vinden.

Keuze

Nadat het stel elkaar in de tram van Katwijk naar Rijnsburg had ontmoet en ondanks dat zij in Rijnsburg vlak bij elkaar woonden en elkaar niet kenden, was dat het begin van een prille liefde. 'Hij liep achter me aan en hield me in de gaten. Later kwamen we elkaar weer tegen en toen hebben we een afspraak gemaakt en zijn naar de bioscoop in Leiden gegaan,' licht de bruid toe. 'Ik heb er geen spijt van gehad', bekent de diamanten bruidegom.

Ook niet van het feit dat hij zijn werk voor zijn huwelijk op zee moest opgeven toen Alie duidelijk stelde: 'Het is de zee of ik'. Siem had de keuze gemaakt en het stel trouwde na een korte verkeringsperiode. De kinderen Cor en Ria zagen het levenslicht en het paar werd gezegend met acht kleinkinderen en acht achterkleinkinderen.

Bloemen

Siem had zijn bloem Alie geplukt en verdiende de kost bij een bloemkweker om later zelf tot aan zijn pensioen toe met de bloemenwagen (vooral rozen) door heel Nederland te rijden. Aanvankelijk woonde het jonge paar bij de moeder van Alie in maar verhuisden naar de Burgemeester Hermansstraat, later naar de Collegiantenstraat, de Tulpenstraat en de Boslaan.

Moeder de vrouw deed het huishouden en vanuit haar vaardige vingers kwam er veel breiwerk. Als Siem thuis was, las hij vaak. Samen genoten zij van vakantietrips naar Duitsland en Oostenrijk, maar ook in eigen land. 'Ook Nederland is mooi' heeft het paar ervaren. Hoe het met de liefde zit na zoveel jaren?

Siem steekt zijn duimpje op ten teken dat het wel snor zit. Alie is het helemaal met hem eens.

Het 60-jarig huwelijk werd in het bijzijn van de familie in De Wilbert gevierd.