Felicitaties van burgemeester Jos Wienen aan het bruidspaar Van Nieuwkoop-Verhave. | Foto: P. van Kampen.
Felicitaties van burgemeester Jos Wienen aan het bruidspaar Van Nieuwkoop-Verhave. | Foto: P. van Kampen. Foto: piet van kampen

Echtpaar Van Nieuwkoop-Verhave 60 jaar getrouwd

n Het huwelijk is net als een accu van een auto

Humor n Een beeldspraak over het huwelijk. Jaap van Nieuwkoop (80) heeft een enorme fantasie. Olijk en met een glimlach legt hij uit hoe de verbintenis voor het leven in elkaar zit. Hij is op dinsdag 13 september – de trouwdag – volop aan het woord. Echtgenote Annie (79) knikt af en toe instemmend. In hun woning aan de Tulpenstraat blikken zij terug op hun leven.

Door Piet van Kampen

'Ik geloof niet dat ik het slecht heb gedaan door met Annie te trouwen', grijnst de nog vitale Rijnsburger. Hij schaakte zijn dorpsgenote Annie bij de Koestraatbrug onder de markante treurwilg. Jaap heeft er nimmer om getreurd. Doortastend als hij was vroeg hij aan haar waar zij woonde. 'Dan breng ik je wel even naar huis'. Dus op naar de Katwijkerweg. Het begin van een romance die later in een gelukkig huwelijk zou uitmonden. Jaap: 'Zij was de dochter van groentegrossier Verhave dus ik dacht dat zit wel goed'.

Het zat en zit nog steeds goed tussen het diamanten paar.

Al wil de bruid wel even kwijt dat het liefde op het eerste gezicht was. Uit 'de liefde op het eerste gezicht' kwamen vier kinderen ter wereld. Nelleke, Janske, Sam en Meta. Zeven kleinkinderen en drie achterkleinkinderen completeerden de familie.

Haastklus

Jaap werkte bij een oom als groenteverkoper op de Haagse markt. Ook op zijn trouwdag. Er moesten foto's worden gemaakt bij fotograaf Pander in Leiden. 'Hij kwam thuis aan in de vrachtwagen met zijn vuile goed nog aan', verwijt Annie hem nog enigszins lachend. 'Gauw onder de douche, opschieten, het werd een haastklus', herinnert zij zich.

Goed, de klus werd geklaard, de ringen in het gemeentehuis omgeschoven en hup, met de hele aanhang in de bus naar Halfweg om het eerste gedeelte van de bruiloft te vieren. De grote finale volgde in de schuur van de ouders van de bruid die voor haar huwelijk in de kruidenierswinkel van De Mooy werkte.

Kortsluiting

De diamanten bruidegom geeft zijn visie op een goed huwelijk. 'Het is net een accu met twee polen. Die moeten op elkaar zijn afgestemd en geen kortsluiting maken', filosofeert hij hard op.

Die kortsluiting is er nimmer gekomen in de verbintenis waar Annie kilometers met de kinderwagen naar het strand of de Leidse Hout maakte terwijl Jaap de kost verdiende. Op de Rijnsburgse veiling in de peen en later op de bloemenwagen naar Duitsland. 'Ik heb de Duitsers nog Hollands leren praten', grinnikt hij vergenoegd. Samen heeft het paar met hun boot veel genoten op de Hollandse wateren.

Hun huwelijksboot voer een goede koers. Beiden waren vroege vogels, Jaap op route met de bloemenwagen en Annie thuis aan het werk of op het groentelandje dat zij bezaten.

Das war einmal. Tijd nu voor een feestje dat met een Chinees buffet luisterrijk zal worden gevierd.