Afbeelding
Foto: pr

Hiep hiep hoera voor Canadese oma met Rijnsburgse roots

n Dinsdag 13 september wordt oma Maartje Buursma-Boekee 90 jaar

Bijzonder n Toeval bestaat niet. Of toch wel. Het is heel bijzonder als een Canadees meisje, met een oma geboren en getogen in Rijnsburg, haar grote liefde ontmoet in Hawaï: een jongen uit Rijnsburg.

Het is het verhaal van Marijke Roijers-Buursma, nu drie jaar woonachtig in Rijnsburg en inmiddels getrouwd met Vincent Roijers.Haar oma Maartje Buursma (meisjesnaam Boekee) viert volgende week dinsdag 13 september haar 90ste verjaardag. En oma leest regelmatig De Rijnsburger. Marijke vertelt: 'Mijn oma Maartje woont sinds 1950 in Hamilton, Ontario, Canada. Zij is in Rijnsburg geboren in 1926, Baron van Wassenaarstraat 13. Na de oorlog ontmoette ze haar man, Doeke Buursma uit Friesland. Hij had werk in Rijnsburg gevonden. Ze kwamen met elkaar in contact via het jeugd programma van de kerk. Ze wilden trouwen en samen een nieuwe leven beginnen. Het was moeilijk om een woning te krijgen. Ze besloten om naar Canada te gaan, het land van hun dromen. Helaas was het niet echt het beloofde land waarop ze hadden gehoopt. Het was hard werken maar het is hen gelukt. Mijn opa en oma kregen een tweeling Jane en Janet en een aantal jaren later werd mijn vader Martin geboren.

Toen ik 21 jaar oud was ging ik naar Hawaï om te werken als nanny voor een familie met zeven kinderen. Daar ontmoette ik Vincent Roijers. Het was geen liefde op het eerste gezicht. Maar 7 maanden later kwamen we elkaar weer tegen in Vancouver, Canada. We werden goede vrienden. Een paar jaar later kwamen we via skype weer met elkaar in contact. We bleven uren in gesprek. Mijn vader stuurde me naar Nederland, we werden verliefd op elkaar en zijn nu heel gelukkig getrouwd.

Elke week bewaren we de Rijnsburger voor mijn oma en sturen ze regelmatig naar haar toe. Ze leest ze met veel plezier en geeft ze ook weer door aan andere mensen. Twintig jaar geleden bezocht oma Rijnsburg voor de laatste keer. Vorig jaar won ze een contest en ontmoette ze in Toronto de Koning en Koningin van Nederland. Op de foto achter haar hangt een foto van deze ontmoeting. Mijn oma's passie voor Nederland heeft ze ongetwijfeld aan haar kinderen doorgegeven. Mijn vader en zijn zussen bezoeken ons zo vaak mogelijk.

Afbeelding