Hugo Ravensbergen heeft een warm hart voor OV Wilhelmina. |Foto: Piet van Kampen.
Hugo Ravensbergen heeft een warm hart voor OV Wilhelmina. |Foto: Piet van Kampen. Foto: P. van Kampen

Aftredend voorzitter leeft toe naar de Mart

Ruim n Veertig jaar is hij vrijwilliger geweest in en om de festiviteiten van de jaarlijkse paardenmarkt. Twintig jaren lang zat hij achter de bestuurstafel van Oranjevereniging Wilhelmina Valkenburg waar van hij de afgelopen vijf jaren de voorzittershamer hanteerde.

Door Piet van Kampen

Hij heeft er de laatste klap mee gegeven en draagt de hamer over aan Cees Maagdelijn. Hugo Ravensbergen neemt afscheid.

Ravensbergen vindt het mooi geweest en draagt het vaandel over. Hetgeen echter niet wil zeggen dat, als er een beroep op hem wordt gedaan voor hand- en spandiensten, hij er geen gehoor aan zal geven. Daarvoor is hij teveel met de traditionele feesten geïnvolveerd.

Even als zijn echtgenote Elma die hij decennia geleden op de plaatselijke kermis leerde kennen. Het huwelijk van Hugo met de Oranjevereniging mag dan verbroken zijn, 'de liefde als lid van de club blijft', klinkt het zelfverzekerd.

Eerbetoon

Op de vraag wat de aftredend voorzitter de mooiste momenten van de feestweek vindt komt een oprecht antwoord nadat hij er even over heeft nagedacht. 'Het dorpsontbijt ter nagedachtenis van Elma Timmers die dit als eerste heeft georganiseerd.

Ook het Leon van Zelst volleybaltoernooi en het versieren van de mooiste straat ter nagedachtenis van Jaap van Kouwenhoven. 'Het zijn die momenten die voortleven onder de Valkenburgse bevolking', heeft Ravensbergen de afgelopen jaren mogen ervaren.

Vooral het dorpsontbijt spreekt hem het meeste aan. 'Toch wel een emotioneel moment,' bekent hij oprecht. 'Het is een eerbetoon aan de overleden dorpsgenoten. Een vorm van onderlinge verbondenheid in het dorp wat elk jaar naar de Mart toeleeft'.

Dorpsontbijt eerbetoon overleden dorpsgenoten

De festiviteiten rondom de 1072e paardenmarkt kennen een nieuw element in het programma: de PMC kinderloop. Verder zullen er de traditionele activiteiten op het programma staan. Op donderdagmiddag staat er een verrassingspel op het programma waar Ravensbergen nog niets over kwijt wil. Wat hij wel kwijt wil is dat de paardenmarkt, inmiddels tot cultureel erfgoed benoemd, tot in lengte van jaren zal blijven. Ook al was het in de beginjaren alleen maar het verhandelen van paarden, waarna later de festiviteiten er omheen werden georganiseerd, de paarden moeten blijven komen. Want uiteindelijk is het met de edele viervoeters allemaal begonnen.