Het Comité Open Monumentendag heeft een uitgebreid programma samengesteld. | Foto: A. van Duijvenvoorde
Het Comité Open Monumentendag heeft een uitgebreid programma samengesteld. | Foto: A. van Duijvenvoorde Foto: Adrie van Duijvenvoorde

Veel te bekijken tijdens Open Monumentendag

n Uitgebreid programma te lezen in magazine

Erfgoed n De oorlogsgraven aan de Broekweg in Valkenburg, De Wilbert in Katwijk aan den Rijn, het Spinozahuisje in Rijnsburg en Smederij Haasnoot in Katwijk aan Zee.

Deze vier monumenten openen samen met 22 anderen op zaterdag 10 september de deuren voor publiek. Het comité Open Monumentendag presenteerde vorige week een magazine met alle achtergrondinformatie, een fietsroute en een plattegrond. Het magazine was niet de enige primeur.

Het is de organisatie gelukt om de eigenaar van het voormalige Hotel Savoy over te halen om eenmalig 'pottenkijkers' in huis uit te nodigen. Architect Diederik van Egmond geeft die zaterdag twee rondleidingen door Villa Allegonda. Niet iedereen kan een kijkje in dit monument nemen. Er worden maar veertig deelnemers per rondleiding toegelaten. Belangstellenden kunnen zich aanmelden via een mail naar erfgoed@katwijk.nl. Andere nieuwkomers op de route zijn het Valkenburgs pontje, Museum Historie vliegveld Valkenburg en de brandweerstalling aan de Schoolstraat in Katwijk aan Zee.

Gelukkig zijn er nog genoeg monumenten die iedereen tussen 10.00 en 17.00 uur kan bezoeken. Naast de bezichtigingen en rondleidingen, zijn er ook andere activiteiten, concerten en tentoonstellingen in alle drie de dorpen. De Monumentendag heeft dit jaar het thema 'iconen en symbolen'. De dag wordt door wethouder Jacco Knape en voorzitter van het comité Ben Kalshoven om 10.00 uur afgetrapt in De Dorpskerk aan de Kerklaan in Katwijk aan den Rijn. Na het welkomstwoord geeft dominee De Jonge een uitleg over de symbolen en iconen in de kerk. Voorzitter Kalshoven is erg blij met het programma. 'Het gaat soms met moeite, maar ieder jaar slagen we er weer in om een aantrekkelijk programma neer te zetten.'


Verdachte gepakt na achtervolging

n Politie uren druk met zoekactie in Frederiksoord

Actie n In de nacht van vrijdag 2 op zaterdag 3 september werd de politie massaal opgeroepen voor een inzet aan het Willem Alexander Plantsoen in Rijnsburg.

De politie twitterde met diverse eenheden te zoeken naar een man met donkere kleding en donkere huidskleur in verband met verdachte omstandigheden aldaar. Bij de zoekactie naar de verdachte heeft de politie assistentie gekregen van onder andere een politiehond.

Over wat daar zich precies heeft afgespeeld kon de politie nog niet zeggen. Dit had te maken met het onderzoek wat nog in volle gang is. Volgens getuigen zou de aangehouden man onder andere met hoge snelheid door de wijk hebben gereden. Nadat de politie achter het voertuig zat heeft de verdachte het voertuig gestopt op de Iepenlaan waarna hij te voet gevlucht is. De politie heeft vervolgens vanaf dat punt de achtervolging te voet ingezet waarna de verdachte zo'n +/- 2km verder op de Willem Alexander Plantsoen, kon worden ingerekend. Bij de achtervolging is de verdachte door meerdere tuinen en struiken gerend.

Nadat de verdachte kon worden ingerekend is hij vervoerd naar het politiebureau in Leiden. De politie heeft vervolgens de gehele route van de achtervolging opnieuw gelopen om te zoeken naar eventueel bewijsmateriaal. Op de Kon. Emmaplantsoen met de Prins Bernhardlaan trof men vervolgens in een put een zakje met vermoedelijk verdovende middelen aan wat zeer waarschijnlijk door de verdachte tijdens de achtervolging is weggegooid. De politie heeft het zakje veiliggesteld waarop men is doorgegaan met het zoeken naar eventuele overige bewijsstukken. Het voertuig van de verdachte, welke op de Iepenlaan is gestopt, is door de politie in beslag genomen en later in de nacht opgehaald door een politietakel.

Afbeelding