Afbeelding
Foto: pr

Voetbal....... het leukste spelletje dat er is

Een leven zonder voetbal, dat kan de 54 jarige voorzitter van Rijnsburgse Boys, Ad Hendriksen, zich niet voorstellen. 'Ik kom uit een echt voetbal gezin en ik vind het na al die jaren nog zo'n leuk spelletje', vertelt Ad.

In het dagelijks leven is hij accountant en partner van JAN© Accountants & Adviseurs. Als kind ging hij op zondag altijd met zijn vader mee naar het Leidse Lugdunum. Op tijd weer naar huis om 's avonds klokslag 19.00 uur Studio Sport te kijken. Ad, opgegroeid in Leiderdorp, speelde in de jeugd bij vv Meerburg in Zoeterwoude en later met een vriendenteam bij vv Oegstgeest. 'Ik heb tot mijn 40ste gevoetbald. Vanwege een zware rugoperatie moest ik stoppen', vertelt Ad over zijn carrière. In de zomer van 2012 werd Ad benaderd door vriend Cees Driebergen met de vraag of hij voorzitter wilde worden van Rijnsburgse Boys. 'Mijn moeder was een echte Rijnsburgse, Jannie van de Eijkel ("van de Bolle") dus dat hielp bij de gesprekken. Onze oudste zoon Bastiaan speelde toen net in de A jeugd en ook mijn kantoor was al wat jaren sponsor. Alles bij elkaar maakte de opvolging best wel gemakkelijk. Inmiddels is Ad alweer drie jaar voorzitter. Naast zijn accountantskantoor is Ad zo'n drie dagen per week met de club bezig. 'Ik heb altijd het idee gehad om na mijn 50ste iets heel anders te gaan doen. Rijnsburgse Boys is vier jaar geleden bij toeval op mijn pad gekomen. Tot dusver bevalt het me zeer goed om met het bestuur en de vele vrijwilligers zo'n prachtige voetbalclub te organiseren'.

25. Wat was uw grootste blunder ooit?

Mijn hemel…Een blunder? Nee, dat kan ik me niet herinneren. Ik heb weleens dat ik per ongeluk mevrouw zeg in plaats van mijnheer. Dat is dan even pijnlijk. En fouten, die maak ik wel hoor. Maar dat vind ik dan weer een leerproces. Zeg ik tegen onze kinderen ook: "wees niet bang om fouten te maken, daar leer je alleen maar van".

20. Bent u gelovig?

Dat wel, maar ga niet naar de kerk. Ik geloof dat er iets is, dat er een God is. Daarvoor heb ik het instituut kerk niet nodig.

4. Waar kunt u ontzettend kwaad om worden?

Over hufterigheid. Als mensen niet het fatsoen hebben om zich te melden als ze bijvoorbeeld spullen van een ander gesloopt hebben. Rijnsburgse Boys heeft ook regelmatig met vandalisme te maken. Er komen mensen bij ons op het terrein, die er een grote klerezooi van maken. Kapot glas en brandvlekken op het gras. Nee, daar heb ik totaal geen begrip voor. Blijf van andermans spullen af en ruim je eigen bende op.

36. Wat is het grappigste dat u de laatste tijd heeft meegemaakt?

In de Volkskrant stond onlangs een artikel over de leukste cabaret sketches van de afgelopen 40 jaar. Daar heb ik ontzettend om gelachen. In dat artikel zaten veel herkenbare items. Zoals bijvoorbeeld een sketch van Jiskefet; uiteraard over voetbal . Een vader in gesprek met zijn zoontje die net te horen heeft gekregen dat hij afgewezen is bij Ajax. Ad pakt zijn IPad en toont het filmpje. Dat is toch hilarisch…Zo'n leuk filmpje. Natuurlijk zit ook een boodschap in.

Mijn vrouw en ik j gaan overigens vaak naar cabaretvoorstellingen. Lachen is ook een van de belangrijkste dingen van het leven.

16. Waarover heeft u in uw leven het meeste verdriet gehad?

Het overlijden van mijn moeder in 2002. Ze is plotseling op 66 jarige leeftijd overleden. Veel te jong. Mijn moeder, een geboren Rijnsburgse, had het wel erg leuk gevonden dat ik nu voorzitter ben van Rijnsburgse Boys. Mijn vader, 85 jaar komt bij de thuiswedstrijden vaak kijken.

33. Welk boek ligt er op dit moment op uw nachtkastje?

Geen want ik lees alleen op vakantie. Dan heb ik de rust om te lezen. Zo heb ik pas 'Ik ben Pelgrim' van Terry Hayes, gelezen, 700 pagina's. Een thriller, met als onderwerp een biologische aanval op Amerika. Verschillende verhaallijnen door elkaar, een echte aanrader.

23. Waar staat u over 10 jaar?

Ik hoop en wens dat ik dezelfde gezondheid heb als nu, ook voor mijn gezin. En ..waar ik sta. Ben wel een beetje een planner, maar heb hier nog niet zo over nagedacht. Ik hoop nog heel lang de combinatie werken en vrijwilligerswerk te kunnen blijven combineren. Hoeft overigens niet perse bij Rijnsburgse Boys te zijn. Ik ben namelijk van mening dat je als voorzitter niet te lang op het pluche moet blijven zitten. Maar ik blijf zeker nog een lange tijd vrijwilligerswerk doen.

26. In welke andere periode had u graag geleefd?

Niet eigenlijk. Als ik geschiedenisboekjes terug lees, al die ziektes en oorlogen. Ik vind deze tijd wel prima. Als je kijkt naar ontdekkingen, in de fase waarin we nu leven. Internet is een enorme revolutionaire ontwikkeling. Natuurlijk toen er stroom kwam is ook een bijzondere ontwikkeling. Maar dat zie je pas later. Het gaat straks niet meer om wat je weet. Maar om wie je kent en waar je iets kan opzoeken. Kennis is bijna supermarkt product geworden.

2. Wat was uw eerste auto?

Dat was een Ford Fiesta. Die kreeg ik van mijn vader omdat ik voor mijn 18e niet dronk en rookte. Wel moest ik zelf in het onderhoud voorzien. In zat toen in Den Haag op de HEAO en daar waren ook een aantal studiegenoten uit het dorp, waaronder Cees Driebergen en Krijn van der Spijk. Ik haalde hen elke ochtend op en bracht ze middags weer terug. Hiervoor had ik een prijs afgesproken; uiteraard zodanig hoog dat ik in het weekend vrij reed. Zo is onze vriendschap ontstaan.

17. Van welk bedrijf of instelling zou u een half jaar directeur willen zijn?

Tja…en na even nadenken: Van Schiphol. Een oud collega Jos Nijhuis is daar al weer behoorlijk wat jaren bestuursvoorzitter. Wat mij boeiend lijkt is dat Schiphol elke dag innoveert en verandert. Dit proces ligt nooit stil. Het lijkt mij heel bijzonder om hieraan leiding te geven.