Gert en Cora de Vries genieten van hun feestje. | Foto: I. van der Plas.
Gert en Cora de Vries genieten van hun feestje. | Foto: I. van der Plas. Foto: I. van der Plas

Ver-Zet Windmolens voor vrije horizon

n Cora en Gert de Vries geven elkaar opnieuw jawoord

Paalzitten n Vlak voor het politieke zomerreces werd bekend dat minister Henk Kamp van Economische Zaken de kust tussen Scheveningen en Zandvoort heeft aangewezen als de plek voor honderden windmolens die binnen de 12-mijlszone komen.

'Maar dat wil absoluut niet zeggen, dat die windmolens er ook komen zoals veel mensen denken', zegt Nicoline Schuitemaker van Ver-Zet Windmolens Katwijk strijdlustig. Nicoline: 'De 43 molens van windmolenpark Luchterduinen bij Noordwijk zijn nu al bij helder weer heel goed te zien en die staan op een afstand van 36 kilometer. Op de nieuw aangewezen locatie gaat het om ruim 700 windmolens, die ook nog eens flink hoger zijn dan die van Luchterduinen'. Het voorstel van de minister moet namelijk nog door de politiek besproken worden en dat gaat dit najaar gebeuren. 'Daarom is het nu tijd om voor reuring te zorgen', zegt Marian Krijgsman van de actiegroep. 'We verliezen straks ons vrije uitzicht. Daar moeten we de mensen bewust van maken, zodat zij weten wat er straks echt te gebeuren staat.'

Vorige week stond dan ook in het teken van actie. Zo werd vorige week maandag de verzetspaal in zee geplaatst voor het strandpaviljoen van Surf & Beach. Twee dagen later vond de opening plaats en werd de paal tot en met zaterdagavond bezet. Hoewel paal niet echt de lading dekt; het is een klein platform met ruimte voor een paar stoeltjes, zodat de 'paalzitters' ook even achterover kunnen leunen.

Vrije horizon

Iedere paalzitter verbleef vier tot zes uur op het platform. Ook 's nachts werd het platform bezet. O.a. door burgemeester Jos Wienen. Wethouder Jacco Knape nam de eerste paar uur voor zijn rekening. Eerder klom hij al op het platform tijdens dezelfde acties in Zandvoort en Noordwijk.

IJmuiden Ver is goed alternatief

Op het strand gebeurde ook van alles. Een optreden van een dj, sup-yoga en zang en muziek rond het Henk Kampvuur. En er werd op het strand hertrouwt. Het Valkenburgse echtpaar Gert en Cora de Vries spraken na 38 jaar opnieuw hun trouwgelofte uit aan elkaar en aan trouwambtenaar Anke Minnee.

Ver-Zet Windmolens Katwijk is niet tegen windmolens, maar wel tegen deze locatie op 18 kilometer uit de kust. Vorig jaar startte er een handtekeningenactie tegen de plannen van de minister. 'We hebben inmiddels ruim 50.000 handtekeningen die we nog gaan aanbieden aan Kamp', meldt Nicoline.

Ver-Zet Windmolens, Stichting Vrije Horizon, Stichting Verplaats Windmolens en Bewonersplatform Leefbare Kust wijzen op een alternatief: de aangewezen locatie IJmuiden Ver waar ook windmolens moeten komen.