Henk van der Boog en Peter van den Bosch. | Foto: E. van Elten.
Henk van der Boog en Peter van den Bosch. | Foto: E. van Elten. Foto: esdor

Celex lid van Fleuroselect

Vakmanschap n Trots zijn ze, Peter van den Bosch en Henk van der Boog, eigenaren van Celex BV. Het Valkenburgse veredelingsbedrijf kreeg vorige maand het felbegeerde lidmaatschap van Fleuroselect, een internationale organisatie voor de sierteeltindustrie. "Het is toch een soort bevestiging van vakmanschap."

Door Esdor van Elten

"Nadat we ons gepresenteerd hadden moesten we de zaal uit en werd er schriftelijk gestemd", vertellen Peter en Henk over het spannende moment op de Fleuroselect conventie in Chicago waar hun bedrijf tenslotte werd toegelaten tot het selecte gezelschap.
Fleuroselect is in 1970 opgericht en houdt zich bezig met het testen, beschermen en het promoten van nieuwe sierteeltgewassen uit zaad. Binnen de sierteelt gelden de 'Gold Medals' van de organisatie als prestigieus.
"Ze betekenen echt iets", aldus Peter en Henk, die zelf twee keer eerder zo'n Gold Medal in ontvangst mochten nemen voor Celosia variëteiten uit hun 'Bombay' serie. Onder de leden zijn grote namen als Beekenkamp Plants, Benary, Syngenta en PanAmerican Seed maar ook kleine specialisten, zoals Celex zelf."

Wereldwijd

Celex is een dochteronderneming van de firma van der Boog & van den Bosch. Van oorsprong een Rijnsburgs bedrijf dat inmiddels alweer twintig jaar aan de Zijlhoeklaan in Valkenburg is gevestigd en dat zich bezig houdt met de teelt van de snijbloem Matricaria.
Het bedrijf vierde in 2010 haar honderdjarig bestaan. Celex is jonger: "In 1990 begonnen we op experimentele basis met het veredelen van Celosia. We hebben veel door zelfstudie geleerd. In 1993 kwam er voor het eerst iets uit en toen hebben we Celex echt leven gegeven", aldus Peter.
Nu, bijna 25 jaar later, is Celex de enige veredelaar in de wereld die alle drie productgroepen van Celosia veredelt: "Cristata (kam), Plumosa (pluim) en Spicata (staart), zowel als potplant en als snijbloem."
Met series als Sunday, Ice Cream, Bombay, Celway en Kosmo heeft Celex nu ongeveer vijftig variëteiten in huis. "En de komende jaren verwachten we veel noviteiten te kunnen introduceren."
Wie denkt dat Celex dan wel heel groot moet zijn vergist zich: "Celex, dat zijn Henk en ik", zegt Peter lachend. Dat betekent niet dat ze het helemaal alleen doen: "Wij werken met partners zoals PanAmerican Seed en Florensis."

Keurmerk

Veredelen is een zaak van lange adem. "Om een nieuwe variëteit te ontwikkelen ben je gauw tien tot dertien jaar bezig", aldus Henk. Celosia is bovendien lastig te veredelen, want het heeft een zekere onvoorspelbaarheid in zich.
Een kruising tussen geel en roze kan zo ineens maar paars zijn." Het bedrijf houdt daarom alles nauwlettend bij in een databank.
"Zo verhogen we de slagingskans." Behalve op kleur veredelt Celex ook op planteigenschappen zoals plantweerbaarheid, grootte en stevigheid van het blad, lengte en of de plant wel voldoende zaadzetting heeft.
Nog lastiger dan het veredelen zelf is misschien wel het vermarkten van de nieuwe variëteiten.

Door het lidmaatschap van Fleuroselect hoopt Celex een extra boost te krijgen. "We groeien langzaam en worden steeds internationaler. Een netwerk als Fleuroselect is dan goud waard.
En daarnaast is het toch ook een bevestiging van vakmanschap, een soort keurmerk. Want je wordt niet zomaar lid."


n Verbouwing nieuwe Burgerzaal in volle gang

Opknapbeurt n De Burgerzaal in het gemeentehuis wordt in een nieuw jasje gestoken. De zaal uit 1998 krijgt een opknapbeurt omdat deze verouderd is.

De verbouwing stond al gepland voor 2014, maar werd uitgesteld vanwege de verbouwing van het gemeentehuis. Alle publieks- en kantoorfuncties van de gemeente Katwijk komen dan op één locatie: het gemeentehuis van Katwijk aan de Zeeweg. Het gebruik van het Heerenhuys wordt dan beëindigd.

Toch werd er voor gekozen om de burgerzaal toch al eerder te verbouwen. De urgentie voor extra vergaderruimten voor de ambtenaren was te groot om nog langer te wachten. Door de inrichting te vernieuwen en de zaal flexibel te maken met een mobiele schuifwand, wordt de ruimte 'toekomstbestendig en multifunctioneel'. De wand krijgt een print ter versterking van het 'Katwijk gevoel' middels herkenbare beelden uit de gemeente. De nieuwe vloer van tapijttegels is gemaakt gerecyclede oude visnetten en er wordt nieuw audio- en presentatiemateriaal aangeschaft.

Voor de verbouwing is 245.000 euro beschikbaar gesteld. Een deel hiervan, 58.000 euro is al eerder besteed aan de vervanging van audiovisuele apparatuur en vergadertafels.

Het restantbedrag is voor de uitvoering van de verbouwing.

De Burgerzaal wordt in een nieuw jasjes gestoken. | Foto: A. van Duijvenvoorde.