Tijdens een wandeling naar binnen gluren. |Foto: Adrie van Duijvenvoorde
Tijdens een wandeling naar binnen gluren. |Foto: Adrie van Duijvenvoorde Foto: Adrie van Duijvenvoorde

Barakken kunnen 'dorp van de toekomst' worden

Droom n 'Een dorp van de toekomst met een dik vet verleden.' Daar dromen Albert Meijvogel en Saskia de Zee van. Een dorp van barakken in een groene omgeving tussen Katwijk en Wassenaar met aandacht voor duurzaamheid en ecologie. En waar samenwerking voorop staat. Het tweetal zoekt mensen met ideeën om die droom te realiseren.

Aan weerszijden van de Wassenaarseweg staan zo'n dertig barakken van het voormalige vliegkamp Valkenburg. Verscholen achter het groen met hier en daar bordjes met 'verboden toegang'. Niet echt uitnodigend. Daar willen Albert Meijvogel en Saskia de Zee iets aan doen.

Albert en Saskia huren sinds 2003 een van de barakken aan de Wassenaarseweg. Saskia is kostuumontwerper en heeft een webwinkel. Zij maakt onder meer rokken van gerecycled materiaal.

Albert is binnenhuisarchitect en meubelmaker. Ook studeerde hij biologie.

Al vrij snel zagen zij allerlei mogelijkheden voor de barakken en het gebied er om heen. In de loop der jaren hebben die plannen steeds meer vorm gekregen. Met het woningbouwproject Locatie Valkenburg in zicht en de plannen van waterleidingsbedrijf Dunea en het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) om hun barakken te verkopen, is het tijd om die plannen concreet te maken.

'Je kunt hier iets fantastisch realiseren'

Gemeenschappelijk

'Terug naar het verleden', vertelt Albert. 'Waarbij de naam van dit gebied, de Mient, weer betekenis krijgt. Mient staat voor gemeenschappelijke grond en dat kan het weer worden.'

Om dat te verwezenlijken zijn zij de projectgroep 'Make(n)Beware(n)' gestart. Saskia: 'Dat is een open plan voor nieuw gebruik van de barakken en het gebied eromheen. In samenhang met cultuur en natuur. In samenhang ook met overheden. En vooral samen met betrokken burgers'.

Rondwandeling

'We willen in contact komen met mensen die ideeën hebben over de barakken, die plannen hebben of er over fantaseren', vult Albert aan. En daar is een 'theatrale rondwandeling' zeer geschikt voor. Die wandelingen langs de barakken worden gehouden op de maandagavonden 22 en 29 augustus.

'Tijdens die wandeling vertellen we over de geschiedenis van de barakken. En als theatraal intermezzo kom je een Duitse soldaat tegen, een oud-marineman en een badgast', meldt Saskia.

Per avond kunnen er maximaal twintig belangstellenden meelopen. De wandeling duurt zo'n drie kwartier. Deelname is gratis, maar men moet zich wel aanmelden. Dat kan via www.facebook.com/makenbewaren

Doel van die avonden is om ideeën te inventariseren. En dat krijgt volgende maand een vervolg op de 'Beursvloer van dromen'.

'Een bijeenkomst waar mensen met elkaar in gesprek gaan over hun dromen voor de barakken, hun ideeën voor de toekomst. En kijken waar ze elkaar kunnen vinden om die dromen te realiseren', legt Saskia uit. 'We zijn vooral op zoek naar input', vult Albert aan. 'Denk met ons mee hoe dit gebied ingevuld kan worden.'

Daar hebben zij zelf natuurlijk ook ideeën over. Een barak met een horecafunctie bijvoorbeeld, gerund door mensen met een beperking. Een andere barak inrichten als werkplaats voor leerlingen. Een cultuurhuis. Werkplaatsen voor integratieprojecten. Educatieve projecten. Een stadstuin. Een deeleconomie creëren.

Voor de grond kan gekozen worden voor permacultuur. 'Natuurlijk groenbeheer waarbij je de grond beschermt maar ook kunt oogsten', legt Albert uit. Je kunt er bijvoorbeeld voedsel verbouwen en tegelijkertijd de waterhuishouding beschermen.

Allemaal leuk en aardig, maar wie gaat dat betalen? De barakken zijn eigendom van Dunea en RVB en die willen verkopen. Daarnaast zijn die barakken ook nog benoemd tot monument, wat verbouwen en aanpassen lastig maakt. En momenteel is er geen woonbestemming.

Albert en Saskia zijn daar uiteraard van op de hoogte, maar dat weerhoudt ze niet om te durven dromen van een invulling die veel meer voor de gehele gemeenschap op kan leveren, dan geld voor die bedrijven.

Niet voor niets vermelden zij, dat zij een 'durfplek' willen maken. Albert: 'Omdat je hier iets bijzonders hebt. Land en gebouwen die al betaald zijn en hoge natuur- en cultuurwaarden. Durf te kiezen voor een lange termijnvisie in plaats van snelle opbrengst. Durf te kiezen voor maatschappelijk rendement'. Saskia vult aan: 'Maak een huurconstructie waarbij de huurders het gebouw zelf aan kunnen passen'.

Met de ideeën van de rondwandelingen en de 'beursvloer' hopen zij eind september een plan op papier te hebben om de discussie met gemeente en de eigenaren van de barakken aan te gaan. 'Als die nieuwbouw op Locatie Valkenburg er komt, dan zou het toch mooi zijn als dit een belevingsgebied is, een openbare bufferzone voor die grote nieuwe wijk', vindt Albert. 'Je kunt hier iets fantastisch realiseren als je allerlei zaken in elkaar kunt schuiven: natuur, cultuur en sociale projecten.'