Ondanks de regen veel lachende gezichten tijdens de Kindercorso. | Foto: Piet van Kampen
Ondanks de regen veel lachende gezichten tijdens de Kindercorso. | Foto: Piet van Kampen Foto: piet van kampen

Alleen maar bikkels in kletsnat Kindercorso

n De regen deert de meeste kinderen nauwelijks

Plezier n Bloemen hebben water nodig, maar zoveel als afgelopen donderdag….Dat was toch iets teveel van het goede.

Door Piet van Kampen

Het weer is vaak een aanleiding om een gesprek aan te gaan en ook vaak een onderwerp om over te klagen. Vorige week donderdag was dat een keer niet ten onrechte, want de regen bleef maar aanhouden. Vanaf het moment dat de bonte, kleurrijke en lange stoet jeugdige fietsertjes uit de hal van Flora Holland vertrok tot aan het einde van de rit. De meeste kinderen hoorde je niet over het weer zeuren maar genoten van hun fraai versierde voertuigjes. Toch bleven sommigen achter in de veilinghal en hielden het liever droog.

Het weer daar werd menigeen dus niet vrolijk van. Vrolijk waren echter wel de klanken van het draaiorgel dat de kleurrijke stoet vooraf ging. Extra kleurrijk vanwege de noodzakelijke paraplu's die een speciale dimensie aan het geheel gaven. Jorien de Mooij was een van de talrijke deelnemers. Het zesjarige meisje was klaar voor haar eerste corso. Trots op haar fraaie bloemstuk dat haar fietsje sierde. Aan de regen had zij maling. 'Ik vind het leuk en helemaal niet erg,' lachte zij spontaan.

Na afloop snel onder een warme douche

Joëlle Noort (5) reed de tocht al voor de derde keer. 'Ik heb droge kleren bij me,' klonk het opgewekt. Haar vader had een leuk statement: 'Door de regen blijven de bloemen goed,' grapte hij. Thijs Smit die voor de tweede keer de kleurrijke stoet bevolkte was goed ingepakt met een poncho en een regenkap.

Na de tocht van ruim 95 minuten ging Thijs snel onder de warme douche. Via de Oranjelaan en veel straten door het dorp ontving Thijs en alle andere deelnemers van het kindercorso bij De Burgt een leuke attentie. Thijs was in z'n nopjes met het lichtzwaard. De tocht had hij leuk gevonden en vooral omdat de mensen onderweg naar hem zwaaiden. Dus het is vrijwel zeker dat ook hij volgende keer weer in het deelnemersveld terug zal zijn te vinden. Al dan niet ingepakt als het onverhoopt weer slecht weer zal zijn. Maar weer of geen weer, het kindercorso is een happening die onder vrijwel alle omstandigheden doorgang vindt of het moet onverantwoord zijn. Maar van de regen smelten de enthousiaste kids niet.


Stijging van aantal bezwaarschriften

Besluit n De gemeente ontving vorig jaar meer bezwaarschriften dan in 2014, respectievelijk 264 en 221. Dat staat in het Jaarverslag 2015 van de commissie Bezwaarschriften en het jaaroverzicht 2015 Bezwaarschriften Ambtelijk Horen.

Bij de commissie Bezwaarschriften kwamen vorig jaar 78 bezwaarschriften binnen tegenover 65 in 2014. Daarvan werd 18 procent gegrond verklaard en moest het besluit worden aangepast

De commissie bezwaarschriften boog zich onder meer over omgevingsvergunningen, evenementenvergunningen en verzoeken om handhaving.

De commissie is tevreden over de termijn waarbinnen na een hoorzitting een advies is uitgebracht. Die termijn is (voor bezwaarschriften tegen collegebesluiten) teruggelopen van 19,5 weken naar 13 weken na ontvangst van het bezwaarschrift.

Ambtelijk horen

De gemeente startte in 2012 met 'Ambtelijk horen bezwaarschriften', met als doel te kijken of bezwaarschriften sneller afgehandeld kunnen worden met behoud van kwaliteit. Het gaat daarbij om bezwaarschriften tegen besluiten van onder meer de afdelingen Sociale Zaken en Publiekszaken.

Bij 'ambtelijk horen' kwamen er vorig jaar 186 bezwaarschriften binnen. Dat waren er dertig meer dan in 2014. Vorig jaar werd 34,5 procent van de bezwaren gegrond verklaard.

De bezwaarschriften gingen vooral om sociale zaken, zoals bijzondere bijstand en verleende omgevingsvergunningen. Een groot deel (56) betrof de beëindiging van de hulp bij het huishouden in het eerste kwartaal van 2015.

'Bij de bezwaarschriften tegen de beëindiging van de hulp bij het huishouden op grond van de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning) bleek na onderzoek dat belanghebbenden, gelet op hun individuele omstandigheden, aanspraak konden maken op hulp die wel op grond van de Wmo geleverd wordt', staat in het jaarverslag.

De commissie stelt in het jaarverslag, dat bij bepaalde zaken de gemeente te strikt is omgegaan met 'vastgestelde inleveringsdata'. 'Bij de behandeling van de bezwaarschriften bleek dat de post in de decembermaand niet stipt bezorgt, waardoor aanvragen die tijdig waren gepost niet voor de sluitingsdatum werden ontvangen.'