Laurenne van de gelijknamige yogastudio.| Foto: pr.
Laurenne van de gelijknamige yogastudio.| Foto: pr. Foto: pr

Maak kennis met yoga

Hype n Wilt u ook eens kennis maken met yoga? Kunt u geen keuze maken uit de vele vormen die aangeboden worden? Yoga is hot op dit moment.

Toch bestaat het al heel lang. Ver voor de jaartelling zijn er al afbeeldingen gevonden waarop yogahoudingen te zien zijn. Vanuit de oorsprong wordt yoga beoefent door mannen. De houdingen welke zij beoefenden werden gedaan om het juiste zitten te bevorderen. Het juiste zitten is nodig om stil in meditatie te kunnen verblijven.

In ons hectisch bestaan zoeken veel mensen ontspanning en rust. Er wordt veel van ieder verwacht wat spanning, stress, onrust geeft. Yoga is hot.

Wilt u kennis maken met yoga! Yogastudio-Laurenne biedt hatha yoga en yin yogalessen thuis aan. De yogalessen worden gegeven in kleine groepjes van 6 personen. Er is een groepje van 4 personen waar een zachte vorm van yoga gegeven wordt. Rekening houdend met de mogelijkheden die er zijn.

Hatha yoga is een dynamische vorm van yoga. De nadruk ligt op beweging waarbij de adem een belangrijke rol speelt. De adem verbindt het lichaam en de geest. De spieren worden gerekt en gestrekt. Spanning en ontspanning worden waargenomen door met aandacht naar jezelf te kijken. Men wordt zich bewust van gewoonten en patronen die onbewust ontstaan zijn. Bewustzijn zorgt dat er verandering kan plaats vinden. Lichaam, geest en adem verbinden!

Yin yoga is een minder actieve vorm van yoga. Men verblijft langer in een houding. Deze wordt 3 tot 5 minuten aangenomen.

Het zijn veelal zittende en liggende houdingen. Daarbij wordt gebruik gemaakt van hulpmiddelen zoals kussentje, rol, dekentje etc. In het begin van de houding ga je tot 70/ 80 % van je kunnen. De spieren blijven zo ontspannen mogelijk.

Door het stil blijven in de houding kom je gaandeweg dieper in de houding en wordt het bindweefsel en de spieren gevoed, gewrichten en botten gerekt en los gemaakt. Door de adem te verbinden met lichaam en geest komt ook het meditatieve aspect aan bod. Tevens heeft het invloed op de mediaanlijnen die zich in het lichaam bevinden.

Nieuwsgierig geworden? Kom een proefles volgen bij Laurenne. U kunt haar bereiken 0629163637 Of kijk op de website: www.yogastudio-Laurenne.com.


Maaltijd en ontmoeting met Rodaan Al Galidi

n Hoe hij talent voor het leven kreeg.......

Lezing n In Bibliotheek Hoornes/Rijnsoever staat woensdag 7 september een gezellige maaltijd én bijzondere ontmoeting op het programma met schrijver/dichter Rodaan Al Galidi. Al Galidi komt vertellen over zijn succesvolle boek 'Hoe ik talent voor het leven kreeg'.

In zijn boek beschrijft hij eigen ervaringen tijdens zijn periode als asielzoeker in Nederland. En hoe word je van asielzoeker succesvol schrijver.

De avond in de bibliotheek aan de Hoorneslaan begint om 18.30 uur met gezamenlijk eten. Iedereen kan volop genieten van heerlijke, zelfgemaakte gerechten uit verschillende culturen, verzorgd door Welzijnskwartier Medelanders.

Asielzoeker

Al Galidi is een schrijver van Irakese afkomst en een opvallend humoristische stem in de Nederlandse literatuur.

Na zijn studie bouwkunde ontvluchtte hij Irak, in 1998 kwam hij als asielzoeker in Nederland terecht en in 2007 kon hij zich hier legaal vestigen.

In die periode leerde hij zichzelf de Nederlandse taal en begon te schrijven. Inmiddels zijn er dichtbundels, romans en boeken met columns van hem in het Nederlands verschenen die diverse nominaties en prijzen opleverden.

'Hoe ik talent voor het leven kreeg' verscheen dit jaar en is de zesde roman van Rodaan Al Galidi. Hij vertelt hierin, met zijn speciale humoristische kijk op zaken, over zijn ervaringen tijdens zijn periode als asielzoeker in Nederland. Zijn boek werd Boek van de Maand bij het televisieprogramma De wereld draait door. In hetzelfde programma werd hij geïnterviewd door Adriaan van Dis. Al Galidi wint moeiteloos elke zaal voor zich met zijn poëtische beschrijvingen van zijn eigen integratieproces.

Niet goed lezen of schrijven

Niet voor niets staan deze gezamenlijke maaltijd én ontmoeting met Al Galidi gepland op 7 september, in de Week van de Alfabetisering (5 t/m 11 september). De bibliotheek zet zich, onder meer met het Taalhuis, in om zowel Nederlanders als immigranten beter Nederlands te leren lezen en schrijven. Toegangskaarten zijn te koop in de bibliotheekvestigingen in Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg en via de kaartverkoop op www.bibliotheekkatwijk.nl. Prijs voor bibliotheekleden €12,50 en voor niet-leden €15,-.

Afbeelding