De duinen zijn een bijzonder natuurgebied met onverwachte ontmoetingen. | Foto: PR
De duinen zijn een bijzonder natuurgebied met onverwachte ontmoetingen. | Foto: PR Foto: PR

Zomeravondwandeling Berkheide

wandelen n Op woensdagavond 3 augustus a.s. organiseert IVN regio Leiden weer een zomeravondwandeling door het prachtige duingebied Berkheide. De wandeling start om 19:30 uur bij de Soefitempel aan de Zuidduinseweg 7, 2225 JS in Katwijk.

Diverse gidsen nemen u graag in groepjes mee op een ca. 2 uur durende wandeling. U hoort van hen over het oude zeedorpenlandschap met de kleine akkers. Deze akkertjes zijn ooit in de duinen aangelegd door vissers uit Katwijk. Ooit uit armoede ontstaan, nu zijn deze schrale gronden een verrijking voor de duinen. Ontdek de bijzondere plantensoorten van dit cultuurrijke landschap en als u geluk heeft ziet u onderweg misschien wel een ree of een vos! Advies: trek een lange broek en stevige schoenen aan. Neem uw verrekijker en fototoestel mee en eventueel een flesje drinkwater. De wandelingen zijn gratis. Een routeboekje met beschrijving is voor aanvang van de wandeling verkrijgbaar voor € 1,- zodat u ook op eigen gelegenheid de wandeling nog eens kunt overdoen. De laatste wandeling van dit jaar zal plaatsvinden op 17 augustus.


Ontmoet Joop van Egmond

strandbieb n Van het Katwijkse strand naar het verre buitenland van China en Oeganda.

Schilder/schrijver Joop van Egmond draait er zijn hand niet voor om op zaterdag 30 juli van 16.00 tot 17.00 uur zijn toehoorders gratis en voor niks een uurtje mee te nemen van de Strandbibliotheek in Katwijk naar zijn buitenlandse reizen en bijzondere ontmoetingen. Iedereen is van harte welkom in de Strandbieb op zaterdag 30 juli tussen 16.00 en 17.00 uur. De toegang is gratis. Na afloop is er gelegenheid om nog even gezellig na te praten onder het genot van een drankje (voor eigen kosten) en kunnen belangstellenden het boekje van Joop van Egmond te kopen. De Strandbibliotheek in Katwijk staat op het strand ter hoogte van de Oude Kerk, links naast strandpaviljoen 'Het Strand'.


Ochtend-strandexcursie

wandelen n Weet u welke kwallen gemeen kunnen steken en welke niet ? En hoe ze heten ? En wanneer je ze kunt vinden ? Misschien vinden we ze wel samen en kunnen we er wat over vertellen.

Op zondag 31 juli verzamelen we om even voor 9.30 uur op het parkeerterrein Noordduinen, Noordduinseweg in Katwijk aan Zee, op de hoek bij de KNRM-loods. Om 9.30 vertrekken we en laten ons verrassen door de dingen die we langs de eb- en vloedlijn vinden. We hebben schepnetjes om in de strandmeertjes te zoeken. De excursie duurt anderhalf tot twee uur, afhankelijk van het weer en wat we er vinden. De laatste zomer-excursies vindt plaats op zaterdag 13 augustus (19.30 uur). Wilt u meer leren over de zee en het strand ? Kijk op onze website https://afdeling.ivn.nl/afdeling/leiden/activiteiten voor informatie over de Strandcursus in oktober. De excursies zijn gratis en voor alle leeftijden. Tips: kom op de fiets of neem uw pinpasje mee voor de parkeerautomaat, en trek extra warme kleding aan! Aan zee is het altijd kouder dan achter de duinen. Contactpersoon: Ellen van der Niet, 06-51852893, ivnstrand@outlook.com

Pas op, kwal! Of is deze ongevaarlijk? | Foto: PR