De Hoofdstraat wordt 'schoolzone' | Foto: PR
De Hoofdstraat wordt 'schoolzone' | Foto: PR Foto: PR

Hoofdstraat aangepast op verzoek basisschool De Burcht

n Maatregelen voor veiligheid

ingezonden n Enige tijd geleden heeft De Burcht besloten om de groepen 6 ook op de nieuwe locatie in het Duyfrak te vestigen. Een aantal ouders van de school maakte zich zorgen hierover omdat hun kinderen dan een stuk over de Hoofdstraat moeten fietsen en deze straat wordt als gevaarlijk ervaren.

Vanaf dat moment heeft de directie van De Burcht alles in het werk gesteld om aandacht voor dit probleem te krijgen bij de gemeente. Er was onder andere een gesprek met de burgemeester en er werd een indringende mail gestuurd naar de gemeenteraad. Dit resulteerde uiteindelijk in een gesprek met de verantwoordelijke wethouder Van der Bent op 24 juni. Deze beloofde dat er tijdelijke maatregelen genomen zouden worden, totdat de Hoofdstraat helemaal heringericht zal worden. Kennelijk waren de argumenten van de school zo steekhoudend dat de gemeente tot de conclusie kwam dat er toch wel iets gebeuren moet voordat de scholen weer beginnen.

Op 14 juli kwam dan ook de mail van de verantwoordelijke ambtenaar binnen waarin hij belooft dat nog tijdens de grote vakantie de Hoofdstraat tijdelijk helemaal 30 km. gebied wordt en dat er borden komen waarmee aangegeven wordt dat het gebied een "schoolzone" is. Tot slot wil de gemeente een actie initiƫren in de week na de vakantie die te vergelijken is met die van de Brouwerstraat in Rijnsburg. Met deze actie zal aandacht gevraagd worden van alle verkeersdeelnemers voor de situatie en de gevaren die deze met zich meebrengt.

Vlak voor de vakantie heeft de school een aantal keren geoefend om in de rij naar het Duyfrak te fietsen en de conclusie daaruit is dat dit vrij goed gaat. Er zijn vrijwel geen automobilisten die een rij met kinderen met felgele hesjes aan, durven in te halen. Er was er slechts 1 en dat kwam haar op een heel boze reactie van de leerkracht te staan. En ook de kinderen weten nu ook waarom twee aan twee fietsen minder gevaarlijk is dan allemaal achter elkaar. Over het algemeen troffen we veel begrip van de overige verkeersdeelnemers. Maar dit is heel wat anders dan alleen van huis naar school fietsen. Daarom is de school heel blij met de reactie van de gemeente.