Na het wethouderschap legt Van Duijn nu ook zijn functie als raadslid neer. Zijn functie wordt opgevolgd door Bas Drinkwaard. | Foto: PR
Na het wethouderschap legt Van Duijn nu ook zijn functie als raadslid neer. Zijn functie wordt opgevolgd door Bas Drinkwaard. | Foto: PR Foto: PR

Willem van Duijn verlaat de politiek

politiek n Willem van Duijn (CDA) verlaat de Katwijkse politiek. Eind januari legde Van Duijn zijn ambt als wethouder neer en trad hij weer toe tot de gemeenteraad. Zijn vertrek werd toen ingegeven door zijn benoeming als directeur/bestuurder van de Noordwijkse Woningstichting. Van Duijn legt nu ook zijn raadswerk neer om ruimte te maken voor een oude liefde, Quick Boys. Zijn positie in de gemeenteraad zal dan worden ingenomen door Bas Drinkwaard, eveneens uit Katwijk aan Zee.

Van Duijn heeft een indrukwekkende staat van dienst in de Katwijkse politiek. Bij zijn vertrek als wethouder eerder dit jaar werd daar door de gemeenteraad en in de media uitgebreid bij stilgestaan. 'Het is altijd jammer om zo veel kennis en ervaring te moeten zien vertrekken', aldus de fractievoorzitter van de christendemocraten Jonathan Weegink. 'Maar het is begrijpelijk dat Willem deze persoonlijke afweging maakt. Ook bij Quick Boys verricht Willem belangrijk werk voor de samenleving'.


Bas Drinkwaard

De fractie van het CDA zal versterkt worden met de komst van Bas Drinkwaard (59).

Net als Van Duijn heeft Drinkwaard zich tijdens een belangrijk deel van zijn werkzame leven beziggehouden met de financiën van overheidsinstanties. Als accountant controleerde hij de boeken van veel gemeenten en andere publieke lichamen. Daarmee blijft de CDA-fractie beschikken over gedegen kennis van de financiële huishouding van de gemeente. De afgelopen jaren was Bas Drinkwaard actief als bestuurslid van Winkeliersvereniging Zeezijde. Die functie zal Drinkwaard nu neerleggen.

Naast Financiën zal Drinkwaard zich in de gemeenteraad bezig gaan houden met Belastingen, Personeel & Organisatie en de gemeentelijke huisvesting. 'Ik zie er naar uit om als volksvertegenwoordiger een bijdrage te gaan leveren aan de Katwijkse samenleving. Burgers moeten kunnen vertrouwen op een goede dienstverlening van de gemeente. Verder is beheersing van de plaatselijke lasten een speerpunt van het CDA waar ook ik me voor zal inzetten', aldus Bas Drinkwaard.

Drinkwaard zal naar verwachting op 1 september worden beëdigd.


'Gemeentebestuur desnoods dwingen'

n Kritische vragen Tweede Kamerlid Keijzer (CDA) over Katwijks WMO-beleid

WMO n Tweede Kamerlid Mona Keijzer heeft vorige week dinsdag kritische vragen gesteld aan staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) over het aftreden van de Adviesraad Sociaal Domein in Katwijk en het Katwijkse Wmo-beleid.

Keijzer wil onder andere van de staatssecretaris weten of het Katwijkse beleid in overeenstemming is met de recente uitspraak van de Centrale Raad van Beroep inzake huishoudelijke verzorging en de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo). Het CDA-Kamerlid wil ook weten wat Van Rijn vindt van het opstappen van de Katwijkse Adviesraad Sociaal Domein. Verder vraagt ze wat de staatssecretaris vindt van 'het functioneren van de gemeenteraad van Katwijk die vanuit de systematiek van de horizontale controle en verantwoording hierin een nadrukkelijke rol hebben te spelen'. En tot slot vraagt ze hoe Van Rijn het Katwijkse gemeentebestuur 'zo nodig gaat dwingen om de uitvoering van haar Wmo-beleid in lijn te brengen met de letter en de geest van de Wmo2015 en de uitspraken van de Centrale Raad van Beroep'.

Vuur aan de schenen

In haar kritische vragen klinkt de toon door dat zij het niet eens is met het Katwijkse Wmo-beleid. De vragen zijn ook opvallend, omdat zij daarmee CDA Katwijk, de grootste partij is in de gemeenteraad, het vuur aan de schenen legt. Als grootste fractie heeft de lokale CDA het huidige college van burgemeester en wethouders (b&w) samengesteld en maakt daar met wethouder Krijn van der Spijk zelf ook deel van uit. Wethouder Gerard Mostert heeft het Wmo-beleid in zijn portefeuille. Het college en de wethouder willen niet ingaan op de gestelde vragen. 'De vragen zijn gesteld aan de staatssecretaris. Wij verwachten wel dat ons wordt gevraagd om informatie en die zullen wij dan ook geven', laat een woordvoerder namens het college weten.

Wal en schip

De Katwijkse CDA-fractievoorzitter Jonathan Weegink reageert wel. Hij sprak het CDA-Kamerlid afgelopen donderdag bij haar bezoek aan Katwijk over deze kwestie. 'Kern is dat volgens de rechter, en Keijzer haakt daarbij aan, zorg aan ouderen alleen maar kan worden aangeboden nadat een zorgvuldig onderzoek naar de situatie van de betrokkene heeft plaatsgevonden', zegt Weegink.'In Katwijk heeft de gehele gemeenteraad, waaronder het CDA, zich laten overtuigen door de wethouder dat Katwijk op zorgvuldige wijze invulling geeft aan de WMO. Ook zijn er geen signalen dat mensen tussen wal en schip geraakt zijn.'

Kritische blik

Keijzer wijst volgens Weegink op hetzelfde punt als de Adviesraad Sociaal Domein, die het college adviseerde over het beleid rond de WMO. Toen college en gemeenteraad in juni geen reden zagen om dat beleid aan te passen, stapte die adviesraad op. CDA Katwijk staat volgens Weegink 'natuurlijk open voor een kritische blik van de landelijke politiek naar de situatie in Katwijk. Het gaat immers om een belangrijk onderwerp: zorg en ondersteuning voor kwetsbare inwoners van onze gemeente'. Volgens hem is 'de wetgeving niet eenduidig en op meerdere manieren uit te leggen, getuige de gang naar de rechter die sommige ouderen in andere gemeenten gemaakt hebben'.

Vinger aan de pols

Weegink en Keijzer hebben afgesproken om de beantwoording van de staatssecretaris af te wachten en vinger aan de pols te houden voor wat betreft de uitvoering van de WMO in Katwijk.