De Lokalen in gesprek met jongerenwerker Roy van Schie. | Foto: pr.
De Lokalen in gesprek met jongerenwerker Roy van Schie. | Foto: pr. Foto: pr

Jongerenwerk actief in Dorpsweide Valkenburg

Ingezonden n De Lokalen. Het is even zoeken door het welig tierende groen in de Valkenburgse Dorpsweide, maar als je er bent dan heb je ook wat.

Fractieleden Marcel van Tol en Gerard Bol en burgerraadslid Anneke van Duijn-Schaap gingen op werkbezoek bij jongerenwerker Roy van Schie van Welzijnskwartier.

Goed om van hemzelf te horen hoe het jongerenwerk vanaf april in het multifunctionele clubgebouw van 'IJsclub Nooitgedacht' aan de Duyfraklaan achter de nieuwe brede school Valkenburg is verlopen. Aan Van Schie zal het slagen van deze pilot zeker niet liggen, want zijn enthousiasme vulde het hele clubgebouw.

Begin april startte Van Schie met de opdracht om twee keer per week de Valkenburgse jongeren van 11 t/m 15 jaar van 15.00 – 17.00 uur te ontvangen en te begeleiden. Van Schie: ,,Ik draai elke dinsdag- en donderdagmiddag met ongeveer vijftien tot twintig jongeren. De jongsten zitten in groep 8 van de basisschool. En het is zo gaaf om met die knapen en meiden aan de slag te gaan. Op deze unieke plek in het groen kan ik echt 'het nieuwe werken' handen en voeten geven."

Met elkaar aan de slag

Bol van De Lokalen: ,,Dit motto kwam in het verhaal van Van Schie duidelijk naar voren. Al heel snel dachten jongeren mee over het programma en hielpen bij de voorbereidingen. Dat leverde een breed scala aan activiteiten op in en om het clubhuis, hun honk: een movie-middag 2.0, gamen voor boys, voetballen, gezond kookcafé en er is ook gelegenheid om huiswerk te maken. Ongelofelijk om te zien wat hier in een kleine drie maanden is opgezet voor en door Valkenburgse jongeren." Het clubgebouw wordt prima multifunctioneel ingezet door 'IJsclub Nooitgedacht' want er is ook een schilderclub actief en op vrijdag is er de hengelsportvereniging 'Brittenburgh' die er een hengeltje uitgooit. ,,Ook de groene omgeving biedt veel mogelijkheden voor buitenactiviteiten van onze jongeren. Het is een perfecte locatie", aldus Van Schie.

Hoe nu verder?

Van Schie kon vol trots melden dat deze Valkenburgse pilot in september wordt voortgezet. En hij zit echt vol plannen en ideeën. Op de Facebookpagina 'Jongeren Kwartier' is ook deze nieuwste loot aan de stam van het Katwijkse jongerenwerk terug te vinden in foto's en pakkende teksten", aldus factievoorzitter Bol. Na dit werkbezoek werd van Van Schie afscheid genomen met de afspraak dat De Lokalen alle ontwikkelingen blijven volgen en zeker weer een keer terug willen komen als 'alles in bedrijf is'.


Vakantieworkshops voor kinderen

DunaAtelier n Voor kinderen tussen 6 en 12 jaar organiseert de Kunstvereeniging Katwijk tijdens de schoolvakantie in het DunaAtelier aan de Boulevard hoek Voorstraat workshops schilderen.

Voor kinderen vanaf 9 jaar organiseert de Kunstvereeniging workshops beeldhouwen.

Een groepje deskundigen uit het onderwijs geeft de schilderlessen, beeldhouwster Miriam Mieder geeft lessen beeldhouwen.

Kinderen die deelnemen aan de schilderworkshop krijgen na afloop hun schilderij mee naar huis. Voor kinderen die willen beeldhouwen zijn er twee workshops. Tijdens een cursus van drie dagen maken ze een schildpadje of een uiltje. Tijdens een eendaagse workshop maken ze een hanger van zeepsteen. Ook de "beeldhouwers" krijgen hun werk mee naar huis.

Oude kleren

Voor de schilderworkshop geldt dat het handig is dat de kinderen oude kleren dragen. Dan is het niet zo erg als ze een beetje knoeien met verf. De workshops beeldhouwen vinden bij voorkeur buiten plaats. Het beeldhouwen levert namelijk veel stof op.

De workshops schilderen zijn in de periode 13 juli tot en met 19 augustus elke woensdagochtend van 10.00 uur tot 11.30 uur. De driedaagse workshop beeldhouwen is op 3, 4 en 5 augustus van 09.45 uur tot 12.30 uur. De kinderen kunnen deelnemen aan de eendaagse workshop beeldhouwen op maandag 1 augustus van 09.45 uur tot 12.30 uur of op dinsdag 2 augustus van 13.45 uur tot 16.30 uur.

Aanmelden

De kosten bedragen voor de workshop schilderen € 7,-- per kind per dag inclusief materiaal, drinken en snoep. De driedaagse workshop beeldhouwen kost € 20,-- per kind voor drie dagen. De eendaagse workshop beeldhouwen kost € 8,-- per kind. Opgeven kan via de website www.schilderenaanzee.nl, per e-mail aan kunstvereenigingkatwijk@gmail.com of telefonisch op 06 - 17 21 02 02.