Daan vindt het niet vervelend om alleen te fietsen. | Foto: PvK.
Daan vindt het niet vervelend om alleen te fietsen. | Foto: PvK. Foto: Piet van Kampen

Daan de Roode op de fiets naar Parijs

Moed n Het is de stad waar hij al 23 keer is geweest. La Ville Lumière oftewel Parijs. Voorheen een keer samen met zijn helaas vorig jaar overleden echtgenote Truus of met vrienden en bekenden.

Door Piet van Kampen

Nooit samen met haar op de fiets, maar nu stapt hij maandag 18 juli in z'n uppie op de pedalen om zijn favoriete Franse hoofdstad opnieuw te bezoeken.

De Roode (64) heeft een carrière als onderwijzer op de Oranjeschool in Katwijk achter de rug. Daar heeft hij om gezondheidsreden vervroegd afscheid van moeten nemen, evenals van zijn vrouw Truus. Toch is het een man die niet bij de pakken neer zit. Het getuigt van optimisme, durf en moed en een positieve instelling om de tocht te gaan maken. Deze nieuwe uitdaging gaat hij aan gewoon op de huis- tuin- en keukenfiets. 'Ik was het al jaren van plan maar nu gaat het er toch echt van komen', glimlacht hij veelbetekenend. 'Natuurlijk heb ik wel geoefend door naar afspraken op de fiets te gaan en ik merkte dat ik steeds meer langere afstanden aan kon,' licht hij zijn voorbereiding op dit avontuur toe. Een tent, een slaapzak en een luchtbed gaan mee als bagage.

Held van de pedalen

De Roode heeft een aardige zinsnede in huis. 'Noem mij maar de held van de pedalen' grinnikt hij. Hoezo held van de pedalen? 'Nou ja ik heb al veel gefietst maar vooral veel orgel gespeeld. Ik heb veel orgelles gegeven en doe dat nog steeds en dan werk je ook met de pedalen'. Daan zit op zijn praatstoel als hij het over muziek heeft. De piano, het orgel, de gitaar, de viool en de trompet zijn hem niet wereldvreemd. Behalve muziek dat een belangrijk deel van zijn leven is, is hij ook een echte sportman. Tot zijn 60e heeft hij nog gevoetbald, speelde ook korfbal en schaatsen was ook een grote liefhebberij van hem. 'Nu ga ik bewijzen dat ik ook naar Parijs kan fietsen,' klinkt het zelfverzekerd.

De route heeft hij al uitgestippeld. Het gaat in etappes. Niets moet en alles mag. De eerste tussenstop is in Roosendaal waar hij bij kennissen van 'Vrienden op de fiets' overnacht. De tweede etappe eindigt in het Belgische Liedekerke om daarna de tocht naar Valenciennes te vervolgen. Voordat Parijs wordt binnen gereden is er de laatste stop in Roye, al dan niet overnachtend in de tent. De Roode heeft er zijn zinnen opgezet. Hij zal niet voor duizenden toeschouwers op de Champs Elisée worden toegejuicht, maar anoniem Parijs binnen pedaleren. Om daar in zijn geliefde stad na 448 kilometer te hebben gefietst zich te vermaken. Hij kent er de weg. Of hij het vervelend vindt om alleen te fietsen? 'Nee hoor, je komt onderweg mensen tegen en daar rij je soms een heel stuk samen mee op,' blikt hij vooruit op de tocht waar hij intensief naar toe leeft.


Start Zomers Palet

Ouderen n Alle vrijwilligers Zomers Palet stonden afgelopen dinsdag klaar om het te openen. Maria van der Plas een van de organisatoren gaf het startsein om de vrijwilligers nu al in het zonnetje te zetten.

Zij leveren de komende maand een belangrijke bijdrage om de (kwetsbare) ouderen in Katwijk een mooi Zomers Programma aan te bieden. In de Wilbert speelden de acteurs van de theatervoorstelling Diaboliques met de bewoners en andere gasten een humoristische theatervoorstelling. Volgende week zingen op dinsdag de Vlietzangers in de Rijnsburgse Burgt en wandelen we woensdag vanaf 't Strandhuys in Katwijk langs de beelden op de Boulevard naar de strandbieb ter hoogte van de witte kerk. Alle activiteiten zijn in de ochtend en starten om 10.00 uur. U kunt zich nog steeds inschrijven voor de activiteiten. Het inschrijfformulier kunt u ophalen of op de site vinden, invullen en afgeven naar Welzijnskwartier, Huize Callao Callaoweg 1 te Katwijk.