De Koning in gesprek bij het IWAK. | Foto: D. van Egmond-Treffend Beeld.
De Koning in gesprek bij het IWAK. | Foto: D. van Egmond-Treffend Beeld. Foto: D. van Egmond

Koning brengt werkbezoek aan Katwijk

Bijzonder n Zijne Majesteit de Koning bracht vorige week woensdagmiddag op uitnodiging van burgemeester Jos Wienen een informeel werkbezoek aan Katwijk. De Koning bezocht woonzorgcentrum Salem, wijkcentrum De Schelp en de Interkerkelijke Werkgroep Asielzoekerscentrum Katwijk (IWAK).

Hij sprak er met medewerkers, vrijwilligers, inwoners en vluchtelingen.

De gesprekken gingen over de manier waarop mensen met verschillende achtergronden met elkaar samenleven, in hoeverre mensen zich thuis voelen in de buurt en wat zij eraan doen om de sociale samenhang te versterken.

Woonzorgcentrum Salem

De Koning begon zijn werkbezoek bij woonzorgcentrum Salem. Hier huren tien statushouders (vluchtelingen die in Nederland mogen blijven) woonruimte.

Zij volgen tegelijkertijd een opleiding tot verzorgende of verpleegkundige. Leegstaande woonruimte wordt benut ter ondersteuning van de ouderenzorg.

Bovendien draaien deze statushouders hierdoor volwaardig mee in de maatschappij en dragen zij bij aan de Katwijkse samenleving.

Initiatiefnemers, medewerkers, vrijwilligers en vluchtelingen deelden hun ervaringen met de Koning.

Wijkcentrum De Schelp

In wijkcentrum De Schelp sprak de Koning met buurtbewoners en medewerkers over de sociale functie van het centrum. In de wijk wonen mensen met meer dan dertig verschillende nationaliteiten. De wijk kent veel sociale woningbouw. Het buurtcentrum is een ontmoetingsplek voor alle buurtbewoners en een plek waar mensen met problemen en hulpvragen terecht kunnen. Zo is er een tienersoos, een kookcafé, een vrouwencentrum en kunnen bewoners moestuintjes huren. De formulierenbrigade helpt bewoners met hun administratie.

Interkerkelijke Werkgroep Asielzoekerscentrum

Afsluitend vond in de Piekkapel een ontmoeting plaats met vrijwilligers van de Interkerkelijke Werkgroep Asielzoekerscentrum Katwijk en bewoners van het AZC in Katwijk. Het IWAK is in 2008 opgericht door de kerken met het doel het verblijf van de asielzoekers in het AZC prettiger te maken en hen te ondersteunen. Vrijwilligers bieden de asielzoekers onder andere taallessen aan, organiseren kinderclubs, houden een tweejaarlijkse kledingmarkt en maken bewoners van het AZC wegwijs in Katwijk.

Waardering alom

Medewerkers, vrijwilligers, inwoners en vluchtelingen waren verrast door de oprechte aandacht van de Koning. Ook burgemeester Jos Wienen waardeert de intensieve betrokkenheid van de Koning: "Vandaag heeft de Koning zijn brede belangstelling bij alle sectoren van de samenleving met ons gedeeld. Hij ging hierover met iedereen in gesprek. Hij luistert naar nieuwkomers, maar ook met mensen die hier zorgen over of bezwaren tegen hebben."

Eerder bracht de Koning werkbezoeken in het kader van sociale samenhang aan de wijken Hillesluis (Rotterdam), De Bennekel (Eindhoven), Lunetten (Utrecht), Panningen (Peel en Maas) en de Schilderswijk (Den Haag).


Laatste schooldag Wilhelminaschool

n Iedereen een heel fijne vakantie gewenst

Speurtocht n Traditiegetrouw wordt op de Koningin Wilhelminaschool de Rijnsburg het schooljaar feestelijk afgesloten.

Dit jaar was het thema 'Olympische spelen'. Voor de pauze was er een speurtocht waarbij verschillende sporters in het dorp gevonden moesten worden. Ook werden er spelletjes gespeeld. Na een ijsje presteerde elke groep iets rond sporten, waarbij de hele klas op het podium stond. Ook werd er na 42 jaar afscheid genomen van een instituut op de school namelijk meester Peter Tolk. Hij werd door alle kinderen toegezongen en kreeg daarbij een prachtige tuinbank aangeboden.

De laatste schooldag beleef je met iedereen. | Foto: pr.