Voorzitter van de stuurgroep Jan Bakker licht toe hoe de productie tot stand is gekomen. | Foto: Piet van Kampen
Voorzitter van de stuurgroep Jan Bakker licht toe hoe de productie tot stand is gekomen. | Foto: Piet van Kampen Foto: Cor de Mooy

Geschiedenis in vogelvlucht met de Canon van Katwijk

n Burgemeester Wienen lanceert website

Historie n Vier jaar lang hebben zij er intensief aan gewerkt. De stuurgroep waarin afgevaardigden van Genootschap Oud Katwijk, Rijnsburg en Vrienden van Valkenburg waren vertegenwoordigd. 'We hebben depressies mee gemaakt maar op een cruciaal moment kregen we grip op het project', kan Jan Bakker, voorzitter van de stuurgroep opgelucht herademen.

Door Piet van Kampen

De website www.canonvankatwijk.nl werd vorige week door burgemeester Jos Wienen gelanceerd. Er waren tientallen genodigden in het Heerenhuis om dit bijzondere moment mee te maken. Allen geïnteresseerden in de geschiedenis van Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg.

Vensters

Bakker opende deze bijeenkomst en blikte terug op het proces wat vier jaar lang duurde om deze fraaie productie te realiseren. 'Het was soms een switch tussen hoop en vrees' erkende hij. 'Maar de problemen zijn dankzij enkele adviseurs overwonnen'.

De geschiedenis in de Canon van Katwijk toont een aantal markante tijdperken. Deze zijn in een 34-tal vensters uitgebeeld. Beelden en bijbehorende verhalen spreken voor zich. De teksten zijn door 20 Katwijkse schrijvers aangeleverd. Burgemeester Jos Wienen, zelf een historicus, dook ook even in de geschiedenis en had wat huiswerk gemaakt. Hij wist te vertellen dat er in 1600 al een verband was tussen de Heerlijkheid Valkenburg en Katwijk.

De toenmalige burgemeester van Katwijk Salomon Huygens deed het als eerste burger zo goed dat hij gevraagd werd om ook Valkenburg en Rijnsburg onder zijn verantwoordelijke hoede te nemen. In de tijdsvensters komen Jagers, burgers en Romeinen in woord en beeld. Ook Ridders en monniken, Steden en staten, Moeilijke tijden, Hervormers en regenten en Groei en Welzijn zijn onder meer de momenten die de geschiedenis doen herleven. Gerrit Russchenberg, een van de drijvende krachten achter de productie, toonde een aantal beelden aan de genodigden. De fragmenten zijn naar eer en geweten over de drie dorpskernen verdeeld.

De Canon van Katwijk zal een groot publiek moeten aanspreken. De bedoeling is dat het ook in boekvorm zal worden uit gegeven. Ook via de smartphone en de tablet is de canon een waardevol document over het verleden van de drie dorpen. Wie informatie kan aanleveren om de canon verder uit te breiden is welkom.


Carillonconcertserie in Andreaskerk aan de Boulevard

Zomeravond n Vanaf deze week is begonnen met een carillonconcertserie in de Andreaskerk aan de Boulevard.

Zoals ieder jaar staat ook dit jaar weer een zomeravond carillonconcertserie gepland. Vier zomeravonden spelen vier verschillende beiaardiers én een pianist, een live carillonconcert vanaf het carillon in de toren van Andreaskerk aan de Boulevard. Afgelopen woensdag was de eerste. De volgende zijn te horen en te zien op woensdag 27 juli, 10 augustus en 24 augustus.

Kijken en luisteren

Nieuw dit jaar is een live videoverbinding die tot stand wordt gebracht tussen de beiaardier hoog in de toren en de passanten op de begane grond. Geïnteresseerden zien de beiaardier aan het werk op een scherm dat buiten de kerk staat opgesteld. De verbinding brengen we op de eerste en de laatste avond van de serie tot stand: op woensdag 13 juli en 24 augustus.

Geschiedenis

Het Carillon Comité Katwijk bood in 1959 het klokkenspel met handspeelklavier aan de gemeente Katwijk aan. De toenmalige Commissaris van de Koningin. Mr. J. Klaassesz, nam het officieel in gebruik. Al in 1961 was voor het eerst sprake van zoutafzetting die de ijzeren delen van het carillon aantastte. Als gevolg van de agressieve invloed van de zeelucht raakte het carillon zodanig door roest aangetast, dat het in 1985 moest worden gedemonteerd. De klokken dreigden letterlijk uit hun klokkenstoel te vallen. Daarom werden zij opgeslagen op de tussenzolder van de Andreaskerk.

Er volgde een periode van stilte, die pas in 1992 werd doorbroken. Toen ging de gemeenteraad akkoord met de restauratie van het carillon, een voorziening die 'op duidelijke toon en wijze bijdraagt aan de leefbaarheid van onze gemeente, door te zorgen voor een muzikale omlijsting van werken, wonen en winkelen'.

Roestvrijstaal en andere corrosiebestendig materiaal beperken de schade door zoutafzetting tot een minimum. Bovendien kunnen de galmgaten in de toren worden afgesloten. Hierdoor blijven de klokken verschoond van weersinvloeden als zij niet in gebruik zijn. Op 30 april 1993 werd het gerestaureerde carillon weer in gebruik genomen. Sindsdien waaieren de bronzen klanken opnieuw over het dorp uit.