Afbeelding
Foto: pr

Goed om iets voor de samenleving te doen

'Mensen denken dat ik een Rijnsburgse ben. Maar dat ben ik niet. Ik kom uit Zeeland, geboren in Zierikzee'. Carolien van Egmond vertelt dat ze niet meer terug zou willen. 'In Zeeland stond mijn wieg, hier in Rijnsburg mijn bed', laat de 59 jarige duizendpoot weten.

Want dat is ze. Drie dagdelen per week werkt ze als medewerker Frontoffice bij Bibliotheek Katwijk. Daarnaast is ze als vrijwilligster actief bij RTV Katwijk. Is er iets te doen in de gemeente Katwijk, dan staat ze met microfoon en camerateam paraat om hier verslag van te doen. Ook presenteert ze het programma 'Onder Vuur' en heeft ze maandelijks een vraaggesprek met burgemeester Jos Wienen over de actualiteiten die in de gemeente spelen. 'RTV Katwijk is eigenlijk een baan op zich. Er zijn soms weken bij van 20 uur. Maar het is zo leuk om te doen. Je staat midden in de samenleving', laat Carolien weten. In Rijnsburg kent men Carolien als bestuurslid-secretaresse van Oranje Vereniging Rijnsburg. Carolien: 'Mensen denken dat ik dit nog steeds doe, maar daar ben ik alweer 10 jaar uit. Dat was een geweldige tijd. Vrijwilligerswerk doen heb ik van huis uit meegekregen. Het is goed om iets voor de samenleving te doen. Daar wordt jezelf ook rijk van'.

23. Waar staat u over 10 jaar?

Ik denk dat ik dan gepensioneerd ben. De kids de deur uit. En dan gaan we samen van de vrijheid genieten. Ik hoop dan wel nog midden in het leven te staan. Denk dat ik dan niet meer bij RTV Katwijk actief ben. Dan komt er wel weer wat anders op mijn pad. Je leeft niet alleen voor jezelf.

21. Aan wie heeft u een bloedhekel?

Aan niemand. Zo zit ik ook niet in elkaar. Ik heb ook nooit ruzie met iemand. Weleens een meningsverschil, maar dat wil ik altijd snel de wereld uit hebben.

25. Wat was uw grootste blunder ooit?

Ha, ha. Dat is al zo lang geleden. Het was in 2000, en ik zat nog in het bestuur van de Oranje Vereniging. Toen het bericht kwam dat de Koninklijke familie op 30 april naar Katwijk zou komen riep ik: 'Dan ga ik op de Tjalmaweg liggen; dan komt het gezelschap vanzelf naar Rijnsburg'. Deze opmerking werd ook opgemerkt door de redactie van het tijdschrift Actueel en vroeg mij voor een interview. Ik wist niet wat voor blad dat was, en je kon toen nog niet googelen. Voor de foto ben ik toen met een vlag bij de Sandtlaanbrug gaan staan. Toch had ik wel een beetje raar gevoel. Mijn moeder had de leesmap en ik vroeg haar of zij dat blad kende. 'Ja kind, dat is een blootblad'. En daar stond ik dan, in mijn keurig nette OV pakje tussen de blote dames. We hebben er ontzettend om gelachen.

36. Wat is het grappigste dat u de laatste tijd heeft meegemaakt?

Dat was tijdens onze laatste vakantie naar Italië. Daar bezochten we ook Pisa. Als je dan door de poort loopt zie je iedereen met z'n hand schuin omhoog staan. Ik vond dit zo'n raar gezicht en snapte het niet. Uiteindelijk viel het kwartje….en hebben we zelf ook zo'n foto gemaakt, dat het net lijkt of je tegen de schuine toren duwt.

12. Heeft u weleens een belangrijke vriendschap verbroken?

Nooit. Vriendschappen zijn wel gedoofd. Maar dat komt omdat ik verder weg woont. Echte vriendinnen van vroeger zie ik twee keer per jaar, en dan is het goed.

20. Bent u gelovig?

Ja. Vol overtuiging. Ik ben ook zo opgevoed. Het is mijn houvast in mijn leven. Ik weet dat ik er niet alleen voor sta. Vijftien jaar geleden kwam ik met het idee om een zangavond in de feestweek te organiseren. We feesten er op los. Kunnen we dan niet één uur God lof toe zingen? Samen met Dick Durieux maken we de liturgie. Ook deze feestweek wordt het weer een mooie zangavond met Engelse hymes. Ik kijk er naar uit als Dick het orgel opengooit. Prachtig, daar kan ik emotioneel van worden.

30. Welke dag zou u willen overdoen?

De vakanties met de kids, toen ze klein waren. Vaak gingen we naar het Zillertal in Oostenrijk om te wandelen. 's Avonds de tocht uitzetten en 's morgens aan de wandel, om uren later stil op een top van een berg te zitten. Dat zou ik nog wel eens over willen doen.

6. Wat is levensmotto?

LEEF, maar niet alleen voor jezelf. Als ik morgen mijn ogen zou sluiten heb ik veel uit het leven gehaald. Nee, ik heb geen bucketlist. Ik zie wat op m'n pad komt. We houden van reizen, maar ik hoef niet ver weg. Ben ook van de weekendjes weg in eigen land.

35. Waar heeft u voor het laatst een nacht van wakker gelegen?

Ik ben de oudste van ons gezin, en woon het verst weg. Onze moeder wordt 82 en daar lig ik weleens van wakker. Ik kan niet zomaar even langs om een bakkie bij haar te gaan doen. Nu zij ouder wordt vind ik dat wel een nadeel. Gelukkig heeft ze ook nog veel vriendinnen en is ze ondernemend. Ik ben de dochter van de zon- en feestdagen. En als ze bij ons is komt altijd de sjoelbak tevoorschijn.

14. U mag vier mensen, ook overleden personen, uitnodigen voor een dinertje. Wie?

Dan wil ik zeker onze koning aan tafel hebben. Hij komt stijf over, maar dat is, denk ik, helemaal niet zo. En Meryl Streep, die vrouw vind ik zo geweldig. Ze gebruikt geen botox; ik vind haar steeds mooier worden. Ook Malala, het Pakistaanse meisje dat voor de kinderrechten strijdt. Zij gáát door. Ik vind haar zo vertederend. Voor de vrolijke noot vraag ik Bart Chabot aan tafel. Je hoeft niets te zeggen. Ik vind hem geweldig. Het gesprek gaat dan zeker over de rechten van de mens. Omdat ik zelf vaak mensen interview ben ik benieuwd wat hen drijft om de dingen te doen waarom ze het doen.