Aandacht voor de docent in de Schakelklas. | Foto: A. van Duijvenvoorde.
Aandacht voor de docent in de Schakelklas. | Foto: A. van Duijvenvoorde. Foto: pr

Zo doen we het hier in Nederland

De leerlingen zien grote verschillen tussen de politie in Nederland en de politie in hun eigen land. 'Hier zijn ze aardiger', roept een kleine jongen achteraan. Hij gebaart met zijn handen dat de politie hier mensen uit elkaar houdt.

Met slaande bewegingen demonstreert hij, dat de Syrische politie het anders aanpakt. Drie Syrische meisjes zijn het niet helemaal met hem eens. Fatna vertaalt dat de politie daar voor de oorlog ook aardig was, maar dat door de oorlog alles veranderd is.

Na de gastles willen de leerlingen nog even met de agent op de foto. Leraren Nanda de Bruin en Arnoud de Bok kijken vanaf de zijkant toe.

Beiden hebben voorheen lesgegeven in het regulier onderwijs. De ISK-school is nog even wennen voor ze. Veel leerlingen weten nog niet of ze in Nederland mogen blijven.

'Dat weten we pas als ze er ineens niet meer zijn', vertelt De Bruin. 'Dat blijft moeilijk, want je bouwt een band op met de kinderen. Maar ook voor de anderen leerlingen is het niet makkelijk.'

Nieuwe bestemming

Als de wijkagent weg is, lopen de leerlingen weer terug naar de klas en krijgen ze weer vakken als rekenen, handvaardigheid, Engels en burgerschap.

De school mag tot 1 augustus 2019 blijven, omdat het gebouw een nieuwe bestemming krijgt, waarschijnlijk een woonlocatie. Daarna moeten ze weer verhuizen naar een andere locatie. Waarheen weten ze nog niet. Voor nu kan de school nog groeien tot maximaal 120 leerlingen. Na de zomervakantie komen er weer nieuwe leerlingen bij.