Kinderen van de Emmaschool proberen de Brouwerstraat over te steken. | Foto: pr.
Kinderen van de Emmaschool proberen de Brouwerstraat over te steken. | Foto: pr. Foto: pr

Nog meer actie in Brouwerstraat

Veilig n Een groot deel van de kinderen van groep 5 van de Emmaschool in Rijnsburg hebben samen met de juf afgelopen vrijdagmiddag meegedaan aan de zebrapad actie.

De actie was georganiseerd om aandacht te vragen voor de verkeersveiligheid in de Brouwerstraat. Nadat de actiebordjes van de actie 'Geef elkaar de ruimte' waren ingekleurd ging de groep onder begeleiding van de Juf en 4 ouders naar de zebrapaden van de Brouwerstraat. Voor veel kinderen ligt de straat in de schoolroute en is dus bekend terrein. Helaas wordt er regelmatig niet gestopt voor de zebra's of verkeer van rechts. Tijdens de actie was er veel begrip en de weggebruikers kregen bijna allemaal een groene duim voor het stoppen bij de zebrapaden.

Later op deze middag hield V.V.N. afd. Katwijk de vierde en laatste fietsactie in de Brouwerstraat. Het gevoel van veiligheid van voetgangers en fietsers in de Brouwerstaat heeft vooral te maken met het verkeersgedrag van de andere verkeersdeelnemers op het asfalt. Dat is dus de weg van de lange adem om dat gedrag te verbeteren. Deze middag fietsten verschillende raadsleden mee, alsook wethouder Klaas Jan van der Bent, gehuld in het gele actiehesje.

Hannie Mulder, de Rijnsburgse voorzitter van de V.V.N. afd. Katwijk liet weten dat er met alle betrokkenen wordt geƫvalueerd hoe het is gegaan. 'Wij van V.V.N. afd. Katwijk vinden het net zo belangrijk om de volgende vraag met elkaar te beantwoorden: Hoe nu verder?' Dat werd na afloop ook beaamd door Van der Bent die met de andere actiefietsers deze vrijdag twee keer twee aan twee fietsende de Brouwerstraat door ging: 'Ik wil deze vraag graag verbreden. Want er zijn meer plekken in Katwijk waar we zo'n verkeersveiligheidsactie met fietsacties zouden moeten uitrollen. Wat te denken van de Valkenburgse Hoofdstraat voor de fietsende basisschooljeugd?'

Bij deze laatste fietsactie was het zeker heel erg opvallend dat diverse automobilisten op het laatste moment toch besloten om bij een zebrapad te stoppen om wachtende voetgangers veilig de Brouwerstraat te laten oversteken. 'De reden hiervoor is simpel, op die betreffende hoek stond 'blauw op straat'. We hebben dus nog een hoop te leren met elkaar om onze Brouwerstraat voor alle verkeersdeelnemers veiliger te krijgen', aldus voorzitter Mulder.

Twee aan twee blijven fietsen. | Foto: pr.