'Ik heb heel veel mooie seizoen bij RBB meegemaakt'. | Foto: CvdS.
'Ik heb heel veel mooie seizoen bij RBB meegemaakt'. | Foto: CvdS. Foto: Carin van der Spijk

Bestuurslid Ed Bos neemt afscheid van RBB

Besturen n Het zal wennen zijn volgend seizoen op zaterdagmiddag als Rijnsburgse Boys speelt. Ed Bos, tot voor kort bestuurslid technische zaken, zit dan niet meer wekelijks op de tribune om zijn favoriete club te bekijken. Na 22 jaar bestuurswerk is hij overgestapt naar de KNVB.

De 66-jarige Ed Bos is op 28 mei 2016 door de KNVB benoemd als voorzitter van de licentiecommissie tweede en derde divisie. Deze commissie ziet erop toe dat de clubs die in deze afdelingen uitkomen – in totaal 54 clubs, waaronder Rijnsburgse Boys – zich houden aan de regels die de KNVB voor deze verenigingen heeft gesteld. Hierbij gaat het om zaken als spelerscontracten, de accommodatie, de jeugdopleiding en de financiën. Verantwoordelijk werk dat onafhankelijkheid vereist. In december 2015 had Ed Bos al aangegeven dat hij zou stoppen bij Rijnsburgse Boys. Door zijn nieuwe functie bij de KNVB, die hem in april werd aangeboden, zette hij versneld een punt achter zijn bestuurswerk bij Rijnsburgse Boys.

Keepersloopbaan

Groot netwerk van spelers

Ed Bos vervulde in Rijnsburg de functie van algemeen bestuurslid, penningmeester en vicevoorzitter. Sinds 1999 beheerde hij de portefeuille technische zaken. Voordat hij in 1994 toetrad tot het bestuur, was hij assistent-trainer bij het eerste elftal, trainer van het tweede elftal, jeugdtrainer, elftalbegeleider en een jaar keeper van het eerste elftal onder trainer Frans van der Zeeuw. Veertig jaar geleden, in 1976, kwam hij over van het Zeeuwse Kloetinge, waar hij destijds woonde met zijn ouders, die jarenlang stationsrestauraties runden. De keeperscarrière van de toen 27-jarige Ed duurde slechts een jaar. Een blessure maakte een voortijdig einde aan zijn spelersloopbaan.

Maar Ed bleef Rijnsburgse Boys trouw in tal van vrijwilligersfuncties, waarvan het scouten van spelers voor het eerste elftal het meest tot de verbeelding spreekt. Jarenlang struinde hij de velden af op zoek naar talentvolle spelers die goed genoeg waren om voor het eerste elftal te spelen en met wie hij de contracten afsloot. Hij speelde achter de schermen een belangrijke rol wat betreft de samenstelling van de A-selectie en stond aan de basis van diverse succesvolle periodes, zoals in 2006, 2007 en 2009 toen geelzwart onder leiding van Ted Verdonkschot afdelingskampioen en zaterdagkampioen werd.

Welke wedstrijden zijn je in al die jaren bijgebleven?

Ed: "Ik heb heel veel mooie wedstrijden en seizoenen meegemaakt. Maar wat het meest is blijven hangen, is de wedstrijd om de algehele amateurtitel in 2009 in Emmen tegen WKE toen we in de slotfase een 3-0 voorsprong verspeelden en uiteindelijk na penalty's verloren. Als trainer van het tweede elftal – een taak die ik vier jaar heb mogen vervullen – ben ik trouwens wel een keer algeheel amateurkampioen geworden. Dat was in 1985. De strijd om de zaterdagtitel tegen DOVO 2 en ACV 2 wonnen we na een serie van tien penalty's die we alle tien benutten. In de strijd om de algehele titel, op het KNVB-sportcentrum in Zeist, wonnen we van Schijndel 2."

Wat was je mooiste spelerstransfer?

"Dat kan ik niet zeggen. Daarmee zou ik mensen tekort doen. Ik heb destijds het scoutingswerk geleidelijk overgenomen van de bestuursleden Bert Clavan en Gerard van Zuylen, van wie ik de kneepjes in het vak heb geleerd. Dat was in de tijd dat Arie Kurver trainer was van Rijnsburgse Boys. Jarenlang heb ik op zaterdag, zondag en vaak op maandagavond bij de reserve-elftallen van betaalde clubs langs het veld gestaan. Daardoor heb ik een groot netwerk van spelers en tipgevers opgebouwd. Soms krijg ik dagelijks mailtjes over spelers die wellicht geschikt zijn om voor Rijnsburgse Boys te spelen."

Hoe ben je in de licentiecommissie terechtgekomen?

"In december heb ik aangegeven dat ik zou stoppen als bestuurslid bij Rijnsburgse Boys. Eind maart las ik een advertentie waarin vrijwilligers werden gezocht voor de nieuw in te stellen licentiecommissie amateurvoetbal. Op deze vrijwilligersfunctie heb ik gesolliciteerd. In het sollicitatiegesprek is gevraagd of ik in aanmerking wilde komen voor de functie van voorzitter. Daar heb ik toen ja op gezegd. Aanvankelijk was het de bedoeling dat ik tot december in het bestuur van Rijnsburgse Boys zou blijven en mijn taken geleidelijk zou overdragen, maar dat is door mijn nieuwe functie nu versneld gebeurd."

Wat ga je volgend seizoen op zaterdagmiddag doen?

"Uiteraard blijf ik Rijnsburgse Boys volgen, maar door mijn nieuwe functie ben ik niet meer in staat alle wedstrijden te bekijken. Mensen vragen me vaak: val je niet in een gat, want je was elke dag op de club? Dat valt best mee. Ik was er wel regelmatig, met name op trainingsavonden, maar je moet het ook niet groter maken dan het is."

Tijdens de algemene ledenvergadering van Rijnsburgse Boys vanavond wordt officieel afscheid genomen van Ed Bos. Wie hem opvolgt als bestuurslid technische zaken is nog niet bekend.