Hanneke van Leeuwen in gesprek met Anita Timmer, voorzitter van de Open Tuinen Rijnsburg.| Foto: pr.
Hanneke van Leeuwen in gesprek met Anita Timmer, voorzitter van de Open Tuinen Rijnsburg.| Foto: pr. Foto: pr

Tweede Open Tuinen Dag

n Zaterdag op de fiets langs maar liefst 22 tuinen

Groen n Rijnsburg staat zaterdag in het teken van Open Tuinen. Na een eerste succesvolle Open Tuinen Dag vorig jaar kunt u deze dag maar liefst 22 tuinen bezoeken.

Het evenement start om 10.00 uur en tot 16.30 uur kunt u een mooie tuinenroute volgen die voert langs de karakteristieke Vliet en rond de groene zoom van Rijnsburg. Het kleurrijke tuinenboekje (€1.-) met plattegrond, tuinbeschrijvingen en het programma ligt deze dag in De Burgt gereed. Bezoekers die met de auto komen, kunnen het boekje afhalen bij Vakantiepark Koningshof, waar voor slechts €3.- een fiets klaar staat. Langs de mooie open tuinenroute is er een prijsvraag uitgestippeld. Uit de goede inzendingen wordt een winnaar getrokken.

Een galerie als tuin

Ondersteuning vond de organisatie van de Open Tuinen Rijnsburg in Hanneke van Leeuwen, secretaris van Buurtvereniging 't Centrum. Als deelnemende tuineigenaar stelde ze zo ver het kon haar tijd beschikbaar. Het hebben van een tuin vraagt onderhoud, maar het geeft haar veel rust. "Een half uurtje schoffelen in de tuin, maakt mijn hoofd leeg en ik word er blij van". Het was haar vader die de basis voor de tuin had gelegd, Hanneke heeft er haar eigen tuin van gemaakt. Deze is strak vormgegeven, een zogeheten formele buxustuin, afgewisseld met hortensia's in de kleuren lila, roze, wit en lavendel. Een 100 jaar oud pomphuisje is in authentieke staat gerenoveerd en een mooie bolfontein geeft sfeer aan het geheel. Kleur brengt Hanneke aan met vroeg- of zomerbloeiers in mooie potten. En met gekleurde glazen tuinornamenten geeft ze de finishing touch. Graag toont ze straks aan bezoekers die mooie combinatie van glas en groen.

Nog veel meer

Leerlingen van het Wellant College zaterdag bezig met een uniek project en verkopen stekken vanuit de kas en het groene winkeltje. Bij Tuincentrum de Mooij is een plantendeskundige van de Hortus Botanicus die alles vertelt over orchideeën. Kom kijken, ruiken en beleven want opnieuw zijn er in de tuinen veel activiteiten.

Er is een imker die bevlogen over 'zijn' bijen vertelt, een gratis workshop Mandala tekenen, een meesterverteller met boeiende verhalen, muzikale optredens van een Jazz zangeres en een saxofoonkwartet, exposities van beeldende kunst, verkoop van honing, eigen stekken, lelies en bollen, prachtige sieraden en handgemaakte cadeau artikelen voor goede doelen. De veelal creatieve tuineigenaren exposeren ook kunstwerken van eigen hand. Het Spinozahuis en het museum Oud Rijnsburg stellen deze dag hun deuren gratis open.

Beleef zaterdag de Open Tuinendag en wie weet doet u volgend jaar ook mee. Meer info www.facebook.com/opentuinendagrijnsburg