Concentratie bij Marco de Leeuw. | Foto: pr.
Concentratie bij Marco de Leeuw. | Foto: pr. Foto: pr

Marco de Leeuw NK dammen

Titel n Het 16 jarige damtalent Marco de Leeuw heeft afgelopen zaterdag de nationale sneldamtitel in zijn leeftijdscategorie op zijn naam geschreven. In een sterke deelnemersveld wist hij zijn concurrenten te verslaan en kon hij na een lange zware dag de trofee in ontvangst nemen.

In het Utrechtse denksportcentrum Den Hommel is het een drukte van belang: in alle categorieën wordt het sneldamkampioenschap van Nederland gespeeld. 160 deelnemers zijn vanuit alle hoeken en gaten van Nederland afgereisd naar Utrecht om een poging te doen de sneldamtitel van Nederland in de wacht te slepen. Bij de aspiranten (leeftijdscategorie tot en met 16 jaar) is Rijnsburger Marco de Leeuw een van de kanshebbers voor de titel. Al zijn concurrenten (o.a. Dirk Vet uit Amsterdam, René Emmaneel uit Heerhugowaard, Vincent Houtjes uit Heerde en Jorne Huiting uit Doetinchem) zijn echter ook aanwezig dus het beloofde vooraf een spannende strijd te worden. De groep van 24 deelnemers speelt eerst een voorronde van 6 partijen, waarbij de bovenste 8 zich plaatsen voor de finale poule. I

In de voorronde was Marco nog niet warmgedraaid: De eerste twee partijen werden nog wel gewonnen, maar in de derde ronde stokte de zegereeks door een remise tegen Tristan van der Velde. De vierde ronde leverde ook een remise op tegen concurrent Jorne Huitng. In de vijfde ronde werd echter onnodig verloren van Johan Top uit het Gelderse Lunteren. Door een winst in de laatste ronde tegen Hans Rinner werd echter de finalepoule bereikt.

In de finalepoule bleek echter dat Marco nu was warmgedraaid. De ene na de andere concurrent werd verslagen. In de voorlaatste ronde werd alleen nog een punt verloren tegen alweer Johan Top. Met nog 1 ronde te gaan was de Amsterdammer Dirk Vet zijn laatste tegenstander. Ook Dirk had slechts 1 verliespunt, dus de winnaar van deze partij kon zich een jaar kampioen noemen. Door een forcing in zijn stand te vlechten waarbij Marco een schijf dreigde te gaan winnen maakte hij het Dirk erg moeilijk, en die moest dan ook veel tijd investeren om de problemen de baas te blijven. Hij dreigde in tijdnood te komen en maakte met een seconde op de klok een verkeerde beslissing die Marco enkele schijven winst opleverde en daarbij ook de partij en de titel.

Over vier weken moet Marco weer aan de bak. Dan wordt er een poging gedaan om de dubbel binnen te halen. De Rijnsburgse Damclub heeft de organisatie van de KNDB toegewezen gekregen en er zal een week lang gespeeld worden in de sponsorruimte van de vv Katwijk aan de Krom. De beste tien aspiranten dammers van Nederland zullen dan van de partij zijn, en ook de junioren meisjes spelen dan hun kampioenschap. De eerste drie van dit toernooi plaatsen zich voor de Europese kampioenschappen in Wit Rusland en de wereldkampioenschappen in Turkije. Van 11 tot 16 juli bent u van harte uitgenodigd om een kijkje te nemen bij dit dam spektakel. Ook kunnen de partijen live gevolgd worden via internet. www.jeugddammen.com is dan de website waarop u alles kan lezen over dit toernooi.


Na 35 jaar mag Juf Bep stoppen met lesgeven

Vervolg voorpagina

'Ik weet nog niet precies hoe ik mijn dagen in ga vullen en zie wel wat er op mijn pad komt en laat het gewoon over mij heen komen. Misschien wat vrijwilligerswerk of iets voor de kerk doen', blikt zij vooruit.

Door Piet van Kampen

Vooralsnog zijn er geen vastomlijnde plannen. Na vijfendertig jaar in het vak te hebben gezeten breekt er nu een nieuw tijdperk voor de gemoedelijke Bep aan.

Uitdaging

Zij begon haar loopbaan in Leiden aan de basisschool aan de Morsweg. Na een paar jaar was dochter Lizette op komst dus werd de rol van onderwijzers ingeruild voor het moederschap. Toen de kleine groter werd kreeg Bep wat meer ruimte om als invalskracht aan de slag te gaan. 'Het begon bij mij weer te kriebelen om voor de klas te gaan staan,' lacht zij. Aldus geschiedde en de moederfiguur die zij uitstraalt en zelf drie kinderen ter wereld bracht, nam weer plaats achter de lessenaar. In 1990 vond zij haar stekkie in de toenmalige Koningin Beatrixschool die na de fusie de naam van de Oranje Nassauschool heeft gekregen. Zij doceerde alle vakken 'want ik ben van alle markten thuis'. Bep heeft wel ervaren dat het verschil tussen voor de klas van groep 8 of groep 4 staan een wereld van verschil is. 'De leerlingen van groep 8 bereid je voor op het vervolgonderwijs en probeert hen een keuze te laten maken. Om dan later weer groep 4 onder de hoede te nemen is toch wel heel anders', heeft Bep ervaren. Maar het was wel een uitdaging voor haar. De afscheid nemende juf die gek is op lezen, heeft mede bijgedragen tot het realiseren van de schoolbibliotheek.

Missen

Het uur van het afscheid nadert. 'Ik zal het zeker gaan missen', voorziet Bep nu al. 'Zeker mijn fijne collega's

Ik heb dit werk met zoveel plezier gedaan

met wie ik heb samen gewerkt. Ik heb dit werk met zoveel plezier gedaan. Het is voor mij op dit ogenblik nog een heel dubbel gevoel', uit zij zich oprecht. De juf weet niet wat haar te wachten staat. Hoe wordt er afscheid van haar genomen? 'Ik weet het niet, ze doen allemaal zo geheimzinnig. Het liefst heb ik zelf altijd de touwtjes in handen maar nu moet ik het maar afwachten'. Eén ding is zeker. Tijdens de afscheidsreceptie die voor haar wordt geregeld zullen er veel ouders, vrienden en bekenden haar de hand komen schudden. De hand van een juf die erg geliefd is bij de leerlingen en haar collega's.