Henk Imthorn en Jan Bakker van Vereniging Oud Valkenburg. | Foto: PvK.
Henk Imthorn en Jan Bakker van Vereniging Oud Valkenburg. | Foto: PvK. Foto: Piet van Kampen

n Tijdens de Dag van de Romeinen

Vereniging Oud Valkenburg

n Veertig jarig jubileum wordt uitgebreid gevierd

Activiteiten n Valkenburg staat zaterdag in het teken van de Dag van de Romeinen. Niet Neerlands oudste paardenmarkt zal als 'de dag der dagen' vele dorpsgenoten op de been brengen, maar een scala van andere activiteiten doen terug denken aan eeuwen geleden toen de Romeinen het dorp bevolkten.

Door Piet van Kampen

'Het leeft in het dorp', weet voorzitter Jan Bakker van de Vereniging Oud Valkenburg, de club die haar veertig jarig jubileum viert. In dit kader past natuurlijk de Dag der Romeinen. Een mooier thema is nauwelijks denkbaar. Bakker en collega Henk Imthorn (vice voorzitter) die al vanaf het begin van de 40-jarige jubilaris lid is van het gezelschap verheugen zich op een bijzondere dag. Een dag anno 18 juni 2016. Maar hoeveel dorpsgenoten kennen de geschiedenis? Sinds de kerktoren in 1999 naast de Hervormde Kerk werd gebouwd is dit een ruimte geworden waarin de exposities uit vroeger tijden worden getoond.

'De toren heeft een functie gekregen', licht Bakker toe. Als geboren Rotterdammer heeft hij zich ingeleefd in de interessante geschiedenis van Valkenburg. Henk Imthorn is zijn maatje. Beiden verhalen enthousiast over het vrijwilligerswerk dat zij doen. De vereniging beheert de expositie waarin veel prenten en voorwerpen herinneren aan de tijd dat de Romeinen hier verbleven; daarnaast verzorgt zij permanent een tijdelijke expositie over historisch thema's van Valkenburg. Veel schoolkinderen komen op bezoek en worden rondgeleid en bijgepraat over het verleden van het dorp. Ook buitenlandse toeristen melden zich aan. Want het Castellum was waar het hedendaagse plein naar is vernoemd. De vereniging houdt zich ook bezig met historisch onderzoek. Want ja, een mens is nu eenmaal nieuwsgierig als er eenmaal de tanden in is gezet. De ruim tweehonderd leden van de vereniging kunnen zich in werkgroepen sterk maken om het verre verleden te doen herleven. Dit najaar zal de vereniging in het kader van het jubileumjaar nog een speciale avond verzorgen. 'We maken er iets moois van', belooft Jan Bakker. Henk Imthorn knikt instemmend. Laat dat maar aan het bestuur en haar vrijwilligers over.

Vrijwilligers

De vereniging is nog op zoek naar nieuwe vrijwilligers om voor het nageslacht de herinnering aan het verleden levend te houden. Ook voorwerpen die aan die tijd verbonden zijn, zijn bijzonder welkom.

Maar deze week is de blik gericht op de Dag van de Romeinen. Mini opgravingen, Romeinse legionair worden, sierspelden maken, een offerceremonie bijwonen om de Goden gunstig te stemmen, een bezoekje aan het Torenmuseum, genieten van Romeinse hapjes en een drankje nuttigen uit Romeins aardewerk, het is maar een greep uit de vele activiteiten die er die dag op het programma staan. Dus voor een bijzonder dagje Valkenburg is zaterdag 18 juni een uitgelezen dag. Om dan te beleven wat er zich eeuwen geleden op deze historische grond allemaal heeft afgespeeld. Om 11.00 uur wordt vanaf de toren aan het Castellumplein de reveille geblazen als start van het spektakel, dat op 18 juni tot 16.00 uur duurt.

Jong en oud beleef het verleden

Op verschillende plaatsen op het Castellumplein kun je meedoen aan activiteiten of je eigen Romeinse gadget maken. Baroen leidt de Valkenburgse jeugd binnen no-time op tot Romeinse legionairs. Bij Beleef het Verleden kunnen meiden hun haar Romeins laten vlechten en bij Joke Bontebal kunnen jong en oud aan de slag met het maken van Romeins aardewerk. Bij de stand van Christiaan Pen kun je Romeinse fibuae (sierspelden) maken en bij de kraam van Vereniging Oud Valkenburg maak je je eigen mozaïek, maak en speel je het molenspel of ga je aan de slag met een Romeinse kleurplaat.

Doe mee voor de titel Best Geklede Romein. | Foto: pr.