Zo heeft een Romeinse legerplaats er uit gezien.
Zo heeft een Romeinse legerplaats er uit gezien. Foto: pr

Scoor je eigen

                Romeinse mok

De Dag van de Romeinen, die op zaterdag 18 juni van 11.00 tot 16.00 uur in het oude centrum van Valkenburg plaatsvindt, kent zijn eigen souvenir. Bij de consumptiestand van Castellumpop zijn speciaal vervaardigde Romeinse mokken te koop. Een mok kost €5,00.

De mok kun je dan de hele dag gebruiken om je vloeibare consumpties in te laten schenken door de vrijwilligers achter de bar. Niet alleen heb je dan je eigen souvenir, ook ben je duurzaam bezig doordat je je consumptie niet in een éénmalig bruikbare plastic beker hoeft te laten schenken. Erik Vegt is druk bezig met de ontwikkeling en de productie. De eerste aardewerk mokken zijn klaar.

Ze worden nog voorzien van een laag glazuur, zodat er veilig uit gedronken kan worden. Wees er wel op tijd bij op 18 juni, want de voorraad is beperkt.

Best Verklede Romein

Een Dag van de Romeinen, zoals die op zaterdag 18 juni van 11.00 tot 16.00 uur in het oude centrum van Valkenburg wordt gehouden, wordt extra leuk als zoveel mogelijk bezoekers ook in Romeinse kledij naar het Castellumplein komen. Dit is natuurlijk geen verplichting, maar wie het mooist verkleed is, wint wel een gezinsabonnement voor een jaar van archeologisch themapark Archeon.

De jury bestaat uit Peter Jongste, Kimberley van der Nagel-Riethoven en Linda Smit-van den Berg. Zij letten vooral op originaliteit, de aandacht die aan de uitdossing is besteed, het enthousiasme waarmee de drager / draagster met zijn / haar outfit aan de slag gegaan is en natuurlijk de trots waarmee het gedragen wordt.

Muziek, eten en drinken

De Dag van de Romeinen in het oude centrum van Valkenburg wordt gehouden, staat garant voor een compleet dagje uit. Naast de vele Romeinse shows, demonstraties en allerlei Romeins getinte activiteiten voor jong en oud, is er ook gemoedelijke Valkenburgse gezelligheid.

Er is een stand waar vloeibare versnaperingen worden verkocht. De opbrengst komt geheel ten goede aan de Dag van de Romeinen. Muziek is er ook: in de ochtenduren treedt een delegatie van Valkenburg's Harmonie op en in de middag komen The Bootlegs optreden met hun akoestische set.

Geniet ook van de hapjes en gerechten, geïnspireerd op de Romeinse keuken.