Na 34 jaar ervaring in de gemeentepolitiek is het voor Fedde Jonkman genoeg. | Foto: pr.
Na 34 jaar ervaring in de gemeentepolitiek is het voor Fedde Jonkman genoeg. | Foto: pr. Foto: pr

Jonkman stopt met politiek

Ervaring n 'Vanavond nemen wij afscheid van een bijzonder raadslid.' Dat zei burgemeester Jos Wienen vorige week donderdag over Fedde Jonkman van het CDA. En Jonkman vindt het woord raadslid maar 'een neutraal en gek woord'.

'Wij zijn de volksvertegenwoordigers. Dat is het woord, dat is het begrip. Dat is essentieel. Wij vertegenwoordigen het volk en niet iets anders. Raadslid is meer een term. En het kernpunt daarbij is: omzien naar elkaar,' geeft de 75-jarige Jonkman zijn collega-volksvertegenwoordigers mee.

Gerard Bol, nestor van de raad, roemt Jonkman voor zijn inzet op sociaal gebied: 'Je hebt je daar met hart en ziel voor ingezet. Je hebt de afgelopen twee jaar in deze raad handen en voeten gegeven aan het omzien naar elkaar.'

Wienen noemt Jonkman bijzonder om verschillende redenen. 'Hij is het oudste raadslid. Weliswaar nog maar ruim twee jaar raadslid in deze raad, maar wel met 34 jaar ervaring in de gemeentepolitiek.' Jonkman is twaalf jaar burgemeester van Rijnsburg geweest.

Jonkman mag dan geen raadslid meer zijn, hij blijft toch een soort volksvertegenwoordiger. 'Jouw betrokkenheid bij de gemeenschap en in het bijzonder bij Rijnsburg verdwijnt niet', weet burgemeester Wienen zeker. Dat weet ook Bol: 'Jij zegt, ik blijf in gesprek met burgers. Jij hebt een bevlogenheid pur sang.'