De tuin van de imker. Een van de 22 tuinen die is te bezichtigen. | Foto: pr
De tuin van de imker. Een van de 22 tuinen die is te bezichtigen. | Foto: pr Foto: pr

Tweede Open Tuinen Dag Rijnsburg

n Met 22 tuinen om te bezichtigen en kunst en cultuur

Groen n Na een eerste succesvolle Open Tuinen Dag vorig jaar vindt opnieuw het gezellige evenement plaats. Op zaterdag 18 juni tussen 10.00 uur en 16.30 uur loopt een mooie tuinenroute langs de karakteristieke Vliet en rond de groene zoom van Rijnsburg.

Dit jaar stellen maar liefst 22 tuineigenaren met trots hun tuinpoorten open voor belangstellenden. De tuinstijlen zijn divers; van grote landelijke tuinen tot intieme bloemrijke tuinen. In de tuinenroute is ook een moestuin opgenomen, die vanwege zijn ligging in het centrum van Rijnsburg uniek is. Leerlingen van het Wellant College leggen een modeltuin aan en verkopen stekken vanuit de kas en het groene winkeltje. Ook kan men bij hen terecht voor een eigen tuinontwerp. Kom kijken, ruiken en beleven want opnieuw zijn er in de tuinen veel activiteiten.

Goede doelen

De Open Tuinen Rijnsburg besteedt ook aandacht aan goede doelen. Was het vorig jaar de overstroming in Nepal die extra belicht werd, nu is het de stichting Indlu Yethemba, die Aids patiënten helpt en een hospice wil oprichten. Een aantal vrouwen uit Rijnsburg heeft voor deze stichting de afgelopen maanden gewerkt aan prachtige cadeautjes voor uw kind, kleinkind of voor uzelf. De opbrengst van deze met liefde gemaakte artikelen gaat geheel naar dit goede doel. Kom een kijkje nemen in de sfeervol ingerichte tuinhuisjes en laat u verrassen door al het moois. Aan de Vliet Noord Zijde komt u de inspirerende tuineigenaren tegen. In een tuin aan de Korte Voorhouterweg kunnen belangstellenden zich informeren over de medische hulp organisatie Mercy Ships. Deze organisatie maakt op een volledig uitgerust schip gratis ingrepen voor de allerarmsten mogelijk.

Een imker vertelt

Wist u dat in de Rijnsburgse Andy Roodbergen een heuse imker schuilt? Naast zijn werkzaamheden als eigenaar van twee snackbars is hij met overgave imker voor 'zijn' ca. 10 bijenvolken. Hij heeft zijn tuin er enkele maanden geleden volledig op ingericht met het aanbrengen van een in dakvorm geleide terrasoverkapping bestaande uit moerbeibomen. Zijn keuze voor deze boomsoort ligt al min of meer in de naam ingesloten. De bijen kunnen straks de nectar uit de bloesem opnemen en er heerlijke bloemenhoning van produceren. Honing maakt Andy ook in eigen beheer. Bezoek deze bijzondere tuin aan de Rijnsburgerweg met een evenzo bijzondere tuineigenaar. Hij vertelt u gepassioneerd over zijn grote hobby.

Ook kunt u tijdens deze dag een gratis workshop Mandala tekenen, is er een meesterverteller met boeiende verhalen, optredens van een Jazz zangeres en een saxofoonkwartet, exposities van beeldende kunst, verkoop van honing, eigen stekken, lelies en bollen, prachtige sieraden en handgemaakte cadeau artikelen voor goede doelen. De veelal creatieve tuineigenaren exposeren ook kunstwerken van eigen hand. Het Spinozahuis en het museum Oud Rijnsburg stellen deze dag hun deuren gratis open.

Open Tuinenboekje

De plaatselijke horeca verwent de bezoeker met Open Tuinen versnaperingen. Kinderen kunnen bij Indoorvolkstuin 'Fruitspiesjes' maken en smurfenijs van natuurlijke ingrediënten proeven. Daar kan men onder genot van een kop verse muntthee en pure vruchtensappen, ook de aardbeien pluktuin bezoeken.

Het kleurrijke tuinenboekje (€1.-) met plattegrond, tuinbeschrijvingen en het programma kunt u op 18 juni vanaf 10.00 uur afhalen in De Burgt, Burg. Koomansplein 1. Degene die met de auto komt, kan het boekje afhalen bij Vakantiepark Koningshof, waar voor slechts €3.- een fiets klaar staat. Meer informatie zie ook

www.facebook.com/opentuinendagrijnsburg

Afbeelding