Afbeelding

Overbieden op woning stijgt explosief

Algemeen

Vraag en aanbod op de koopwoningmarkt zijn in 2021 verder uit elkaar gegroeid. De transactieprijzen kwamen steeds vaker en verder boven de vraagprijzen uit. Voor Katwijk lag de transactieprijs 8 procent hoger dan de vraagprijs.

In bijna alle gemeenten van Nederland werd gemiddeld overboden. Ook zijn de gemiddelde aanbodtijden van te koop staande woningen verder afgenomen in 2021. Dit melden het CBS en het Kadaster in een gezamenlijk onderzoek naar spanningsindicatoren op de koopwoningmarkt, voor het Ministerie van Binnenlandse Zaken.

In 2015 werden slechts 6,7 procent van de aangeboden woningen verkocht boven de vraagprijs. In 2020 was dat 49.8 procent en vorig jaar maar liefst 73 procent.

Als er meer woningen boven de vraagprijs worden verkocht, is dat een teken van een krapper wordende koopwoningmarkt.

In Katwijk lag de transactieprijs van koopwoningen vorig jaar 8 procent hoger. Flink hoger dan bij buurgemeenten Noordwijk (3,1 procent) en Oegstgeest (1,2 procent).

Kortere aanbodtijd
In 2014 werd een koopwoning nog anderhalf jaar aangeboden en een verkochte woning stond gemiddeld tien maanden te koop, maar dit is in rap tempo afgenomen. In 2021 stond een woning gemiddeld nog geen vier maanden te koop. Woningen die in 2021 verkocht zijn, stonden gemiddeld minder dan twee maanden te koop. Het volledige onderzoek is te vinden op de websites van het CBS en het Kadaster.

Uit de krant