Afbeelding
Foto: Adrie van Duijvenvoorde

Verhogen starterslening is ‘pleister plakken op enorme wond’

Algemeen

‘Het is pleisters plakken op een enorme wond.’ Dat zei wethouder Gerard Mostert vorige week donderdagavond bij de raadsbijeenkomst over het verhogen van de startersleningen. De gemeenteraad gaat in meerderheid met die verhoging akkoord, in de wetenschap dat het niet de problemen op de woningmarkt op gaat lossen.

Door Sandra Kornet-van Duijvenboden

Starters op de koopwoningmarkt kunnen in Katwijk sinds 2004 een beroep doen op de Starterslening van de gemeente. Met deze lening kan een starter, bovenop de maximale hypotheek, een extra bedrag lenen, waardoor een eerste koopwoning nét wel bereikbaar kan worden.

Voor de startersleningen is een bedrag van bijna 10,5 miljoen beschikbaar.

Het college van burgemeester en wethouders stelt voor om het maximale bedrag te verhogen van 30.000 naar 50.000 euro en om die lening ook beschikbaar te stellen voor nieuwbouwwoningen.

De SGP geeft aan, dat een starterslening zeker niet de oplossing is van alle problemen. ‘Maar we moeten nu alle middelen aanwenden’, zegt Dirk Remmelzwaal.

Zo denken andere partijen er ook over. ‘Wij zijn altijd terughoudend kritisch geweest, maar we zijn bereid elke starter die aan een woning kan komen, te ondersteunen’, aldus Robert Haasnoot (ChristenUnie). 

Jubelton
De PvdA vraagt zich af of starters met die regeling niet met nog hogere lasten worden opgezadeld. En vindt daarin de VVD aan haar zijde.

‘Verhoging is begrijpelijk, maar je zadelt jonge mensen wel op met hogere schulden voor een huis waar ze toch al te veel voor betalen’, stelt Toon Stegmann (VVD).

Stegmann stelt voor om in die regeling op te nemen, dat een starterslening niet gecombineerd kan worden met de zogenaamde ‘jubelton’, oftewel de belastingvrije schenking van ouders aan kinderen.

Prijsopdrijvend
‘Die schenking is de meest achterlijke keuze van dit kabinet, want dat zorgt juist voor een prijsopdrijvend effect’, zegt de wethouder onomwonden. Hij belooft uit te zoeken of het mogelijk is om in de verordening op te nemen, dat starters geen starterslening kunnen krijgen als zij ook al een belastingvrije schenking ontvangen.

Hart Voor Katwijk (HVK) wijst de verhoging af. ‘Het is een asociale subsidie’, vindt Anita van Ginkel van die partij. ‘Asociaal omdat starters te maken krijgen met steeds hogere prijzen. En asociaal omdat u het geld bij de belastingbetalers weghaalt.’ 

Volgens Van Ginkel is ‘dit een actie van de huidige coalitie om stemmen te trekken.’ Zij spreekt ook namens KiesKatwijk.

Wethouder Mostert wijst op de ‘in en in zieke woningmarkt’. Er is een grote mate van ongelijkheid tussen mensen die wel en geen woning hebben. Dat is heel ongezond. En laten we eerlijk zijn, dat startersleningen niet het middel zijn om die ongelijkheid weg te nemen. Er is diepe bezinning nodig. Maar wij zijn wel bereid om al het mogelijke te doen wat in onze macht ligt, om de woningmarkt een beetje gezonder te krijgen.’

De gemeenteraad neemt 28 oktober een definitief besluit.

Uit de krant