Binnenkort mag er waarschijnlijk niet meer gefietst worden op zaterdag in het centrum van Katwijk aan Zee. | Foto: Adrie van Duijvenvoorde
Binnenkort mag er waarschijnlijk niet meer gefietst worden op zaterdag in het centrum van Katwijk aan Zee. | Foto: Adrie van Duijvenvoorde Foto: Adrie van Duijvenvoorde

Fietsverbod op zaterdag in centrum

Algemeen

Er komt een fietsverbod op zaterdag in het winkelcentrum van Katwijk aan Zee. Vorige week donderdagavond kon de gemeenteraad daar vragen over stellen, gisteren is de commissie het eens geworden over het fietsverbod. Het fietsverbod is onderdeel van de evaluatie van de herinrichting van het winkelcentrum in 2018.

Door Sandra Kornet-van Duijvenboden / Video: Marc Wonnink.

Max van Duijn van DURF wil weten, waarom het college kiest voor alleen een fietsverbod op zaterdag. Wethouder Rien Nagtegaal legt uit, dat voor de drukste dag is gekozen en dat is de zaterdag. Die keuze heeft eveneens te maken met de uitkomst van een enquête onder bewoners (214), bezoekers (764) en ondernemers (43). 


‘Opvallend zijn de verdeelde meningen over het toestaan van de fiets in het winkelgebied. Er zijn net wat meer respondenten die het goed vinden dat fietsers in het gebied kunnen rijden, dan respondenten die dat juist niet goed vinden. Hinder van fietsers in het winkelgebied wordt door bijna de helft van de bewoners en de bezoekers ervaren’, staat in de evaluatie. 

Fietsparkeren

Barend Tensen (CDA) wil weten waar de ‘fietsnietjes’ (stalen frames om de fiets met tweede slot aan vast te zetten) zijn. ‘Mensen vinden nietjes een veilige oplossing. Zeker met het oog op fietsdiefstal.’ 

‘Ik wil met enige nadruk stellen, dat de fietsnietjes niet zijn verdwenen’, reageert de wethouder. In de zoektocht naar extra ‘nietjes’ zijn al enkele plaatsen gevonden. ‘Daar gaan we hard mee aan het werk.’

Hij verwijst naar de evaluatie. Daarin geven bewoners en bezoekers aan behoefte te hebben aan fietsklemmen of aan een bewaakte (overdekte) fietsenstalling. 

Het college gaat samen met de winkeliers de mogelijkheden voor fietsenstalling onderzoeken. De raad wordt gevraagd daar 20.000 euro voor beschikbaar te stellen. En een bedrag van 10.000 euro is nodig om de bebording voor het fietsverbod aan te passen. Dat geld komt uit de reserve parkeren. 

Tensen vindt 20.000 euro wel veel. ‘Is een extern bureau inschakelen strikt noodzakelijk?’ ‘Ja’, antwoordt wethouder Nagtegaal. ‘Een onderzoek naar de mogelijkhedeen kost tijd als je iets meer wilt.’

Dat ‘iets meer’ is bijvoorbeeld kijken of een fietsparkeerkelder mogelijk is. Een oud voorstel van KiesKatwijk, zoals Jaap Haasnoot van die partij aangeeft. 

Handhaving gedoe
Overigens is een fietsverbod in het centrum niet nieuw. Zo’n veertien jaar geleden was het ook op zaterdag verboden te fietsen in het centrum. Toen werden op zaterdag de verkeersbordjes ‘omgeklapt’ om dat verbod duidelijk te maken.

Maar de handhaving bleek een gedoe, blijkt uit een nota van het college uit 2008. Daarin staat, dat na twee maanden waarschuwen verbaliserend is opgetreden tegen fietsers die het fietsverbod negeerden. 

‘Het resultaat is helaas nihil te noemen. De handhavingsacties leiden nauwelijks tot gedragsverandering. Het probleem is niet te hanteren als één keer per week wordt gehandhaafd’, luidde de mening van het toenmalige college. 

In 2015 vroeg GemeenteBelangen nog om een fietsverbod voor de hele week in het centrum tijdens de openingstijden van de winkels. Die motie werd door een grote meerderheid van de raad verworpen.

Stilzwijgend opgeheven
Het is niet duidelijk wanneer dat fietsverbod is opgeheven. Ik kon het zelf niet in het eigen krantenarchief vinden en ook de gemeente kon het niet terugvinden.

‘Dat fietsverbod is ruim voor de herinrichting stilzwijgend opgeheven. Een exacte datum kan ik helaas niet voor je terugvinden’, laat een woordvoerder van de gemeente desgevraagd weten. 

‘Bij de nieuwe inrichting van het centrum is er niet voor gekozen om het fietsvrij te maken. In de evaluatie van de huidige situatie in het centrum geven gebruikers aan dat het op drukke momenten onveilig is vanwege het vele fietsverkeer. Hierop is besloten een fietsverbod voor de zaterdag (piekmoment) opnieuw in te stellen’, aldus de woordvoerder.

Uit de krant