Bestuursleden Loek van Driel en Patrick Wijngaard van de Katwijkse Energie Coöperatie op het dak van Schietsportvereniging Katwijk op sportpark de Krom. Achteraan op het dak komen de 500 à 600 zonnepanelen van ‘Buurtstroom Katwijk 1’. | Foto: pr
Bestuursleden Loek van Driel en Patrick Wijngaard van de Katwijkse Energie Coöperatie op het dak van Schietsportvereniging Katwijk op sportpark de Krom. Achteraan op het dak komen de 500 à 600 zonnepanelen van ‘Buurtstroom Katwijk 1’. | Foto: pr Foto: pr

Buurtstroom dankzij zonnepanelen op schietbaan

Algemeen

Vorig jaar is de Katwijkse Energie Coöperatie (KEC) opgericht met het doel de inwoners van Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg projecten aan te reiken om groene energie op te wekken. Daarmee wordt bespaard op fossiele brandstof, CO2-uitstoot en geholpen om de energierekening omlaag te brengen. Het opwekken van groene stroom door middel van een energiecoöperatie is in lijn met het energiebeleid van de gemeente.

Na veel voorbereiding gaat het eerste project van start: ‘Buurtstroom Katwijk 1’. Het zonne-energieproject bestaat uit 500 tot 600 zonnepanelen op het dak van de Schietsportvereniging Katwijk op sportpark de Krom. Bij dit eerste project kunnen inwoners van Katwijk mee doen door voor 10 euro per jaar lid te worden van de KEC.

Als lid van de coöperatie wordt het mogelijk om te investeren in 2 tot 14 certificaten. Een certificaat levert zo’n 200 kWh per jaar op. De kosten per certificaat bedragen 250 euro. Je bent dan lid van de coöperatie en deelnemer van het KEC-project. Je bent dan tevens mede-eigenaar van de zonnepaneleninstallatie. Als mede-eigenaar heb je een stem in het beleid van de coöperatie. 

De opgewekte zonnestroom wordt aan OM-energie verkocht. OM-energie is een overkoepelende coöperatie en energieleverancier van energiecoöperaties. De opbrengsten komen na aftrek van de jaarlijkse kosten ten goede aan de deelnemers. Het project heeft een looptijd van 15 jaar en de verwachting is een rendement van circa 4 procent per jaar. 

OM-energie heeft volgens de Consumentenbond de hoogste score, een 10, op de lijst van groene energieleveranciers. Je kunt er voor kiezen naast deelname aan de energiecoöperatie ook je eigen stroom en of gas van OM-energie af te nemen. In dat geval wordt het lidmaatschap van de Katwijkse Energie Coöperatie gratis. 

Info
Als je zelf geen of onvoldoende mogelijkheid hebt om zonnepanelen op je woning te plaatsen, je in woonkern Katwijk woont en interesse hebt, vraag dan informatie aan door een e-mail te sturen aan: katwijkec@gmail.com of kijk op de website www.katwijkec.nl

Je kunt ook direct aangeven dat je lid wil worden en deel wil nemen voor een aantal certificaten. 

Zodra het project vol is ingeschreven, volgt een verzoek tot definitieve deelname en het storten van je bijdrage. Dan kan de coöperatie de opdracht definitief aan de installateur verstrekken en kan het opwekken van de groene stroom beginnen.

Dit eerste project, ‘Buurtstroom Katwijk 1’, is vanwege de hieraan gekoppelde postcodesubsidieregeling alleen toegankelijk voor inwoners van Katwijk met de postcodes 2221, 2222, 2223, 2224 en 2225.

De Katwijkse Energie Coöperatie heeft de ambitie om volgende projecten ook aan inwoners van Rijnsburg en Valkenburg te kunnen aanbieden. 

Graag komt de KEC in gesprek met ondernemers, instellingen of scholen die geïnteresseerd zijn in een zonne-energiecoöperatieproject op hun dak. Voor informatie: katwijkec@gmail.com

Uit de krant