Levenus Mieras: 'Ik maak mij werkelijk zorgen over onze nazaten’. | Foto: Piet van Kampen
Levenus Mieras: 'Ik maak mij werkelijk zorgen over onze nazaten’. | Foto: Piet van Kampen Foto: Piet van Kampen

Particulier initiatief om mensen bewuster te maken

Algemeen

Als alle druppeltjes op een gloeiende plaat nu eens zouden helpen? Als de noodkreet van de Zweedse tiener Gretha Thunberg die de wereld toesprak nu eens tot iedereen door zou dringen? Van burger tot industrieel? Een vraag die velen op moeder Aarde zich eens zouden moeten stellen: ‘Hoe ziet de toekomst er voor ons nageslacht uit?’ Peperdure Wereldconferenties wierpen tot nu toe geen directe vruchten af.

Door Piet van Kampen

Levenus Mieras (89) - ‘ze noemen mij Louis ’- woont al vanaf 1937 in de Ligusterstraat. Op zijn hoge leeftijd maakt hij zich zorgen over wat er in deze wereld gaande is. Klimaatverandering en milieuvervuiling houden hem bezig. De nog immer kwieke senior pluist de kranten uit en volgt het nieuws en is op de hoogte van wat er in de wereld gebeurt. Geen filosoof maar een man van de realiteit.

Folder
Op eigen kosten heeft Mieras een simpele folder laten drukken waarin hij wijst op de mogelijkheden om in eigen huis, tuin en keuken mee te werken aan een beter milieu. ‘Ik schreef de teksten en een bekende van mij, Amy Guyt, heeft het grafische gedeelte verzorgd. Een dochter van een buurvrouw, Katja, heeft in de straten in de omgeving tweehonderd folders in de brievenbussen gestopt. Hierin staan de meest simpele huis-, tuin- en keukentips. Onderbouwd met cijfers die Mieras heeft opgedoken. Over energiezuinig, over onnodige waterverspilling, over meer groen in plaats van steen in de tuin enzovoort. 

‘Je moet klein beginnen’, fronst de bejaarde zijn grijze wenkbrauwen. Tot op heden heeft Mieras slechts één positief mailtje ontvangen. ‘Een toevallige ontmoeting op straat leverde nog een positieve reactie op. ‘Leuk gedaan, het was een duidelijke folder’. Jammer dat de rest uit de omgeving deze man geen hart onder de riem heeft gestoken.

Onderdeel
Levenus filosofeert verder. ‘Mensen zijn er zich niet van bewust. Gemakzucht. Het gaat allemaal toch goed. Wij als Katwijkers zijn ook een onderdeel van de wereld en de natuur’. Mieras, die voorheen werkzaam was in de Wereldwinkel, deel uitmaakte van de Vredeswerkgroep Katwijk en ook van Milieudefensie Katwijk maakt zich zorgen. 

‘Het bevreemdde mij dat sommigen tegen ons tekeer gingen terwijl wij goed werk deden’. Hij schudt het moede hoofd. ‘Gelukkig zijn er steeds meer fairtrade-winkels die eerlijke en milieuvriendelijke producten verkopen. Ook de supermarkten gaan hier steeds verder in mee’, klinkt hij enigszins opgelucht. Dat is een goede zaak maar het gaat Mieras meer om de vervuiling van de aarde en de klimaatsverandering. 

‘De meeste mensen - ook Katwijkers - hebben het vertrouwen erin dat het allemaal wel goed gaat. Er is naar mijn idee wantrouwen tegen nieuwe ontwikkelingen’, peinst hij hardop. ‘Zijn wij afhankelijk van boven? Ik ben bang dat de meesten in onze gemeente hier zo over denken. Het zal mijn tijd wel uitdienen. Maar ik maak mij werkelijk zorgen over onze nazaten’, besluit de man die meer dan menigeen nadenkt over de toekomst. 

De veranderingen van het klimaat en natuurrampen, het onbewuste en gemakzuchtige gedrag van veel bewoners zijn voor Louis Mieras angstige voortekenen. Laat dat een ieder duidelijk zijn. De ogen moeten open gaan Er ligt nog een aantal folders met tips thuis bij hem in de Ligusterstraat 40 klaar voor belangstellenden die het met het milieu goed voor hebben.

Uit de krant