Deze week is het doodlopende stuk van de Kamperfoelie afgesloten voor auto’s. | Foto: pr.
Deze week is het doodlopende stuk van de Kamperfoelie afgesloten voor auto’s. | Foto: pr. Foto: pr

Kinderen Oranje Nassauschool lopend naar school

Algemeen

In de week van 4 tot en met 8 oktober staat op de Oranje Nassauschool verkeer en veiligheid centraal, Walking4school.


De school neemt deel aan de eerste scholenpilot van Nederland met dit concept. Kinderen die hun ouders stimuleren om vaker de auto te laten staan om vervolgens lopend naar school te gaan. Dat is het idee van de actie Walking4School. Het uiteindelijke doel is een verbetering van de verkeersveiligheid rondom scholen. Met deze pilot draagt de school bij aan een landelijk voetgangersbeleid-in-wording.

De kinderen van de ONS komen via de Ruijterstraat en de Kamperfoelie naar school. Veel kinderen komen lopend of met de fiets naar school, maar er worden toch ook nog veel kinderen met de auto gebracht. Deze auto’s veroorzaken gevaarlijke situaties voor de kinderen. De Kamperfoelie heeft een doodlopend stuk, hier moeten auto’s parkeren en draaien om weer weg te kunnen. Juist dat keren en draaien zorgt voor onveilige situaties. Automobilisten die de kinderen over het hoofd zien, de kinderen van de onderbouw zijn nog klein. ‘Het gaat steeds net goed, doordat een andere ouder in kan grijpen, ’ zegt directeur Beatrix van Maanen. Ook kinderen die door ouders afgezet worden op de Ruijterstraat glippen soms door het oog van de naald. Ouders parkeren niet, maar zetten de auto stil op straat en laten hun kind(eren) uitstappen. De Ruijterstraat is een drukke straat, de toevoerroute naar de rest van de wijk Plan de Hoek. Personenauto’s, vrachtwagens, brommers en fietsers, ze komen er allemaal en ondanks de drempels wordt er te hard gereden. Gelukkig gaat het nog steeds goed, maar de kinderen van de bovenbouw geven zelf aan dat het eigenlijk niet veilig is.

Themadag
‘Toen de vraag, vlak voor de zomervakantie, vanuit de gemeente Katwijk kwam, of wij mee wilden doen, hoefden we niet lang te twijfelen’, vertelt de directeur. ‘Een kort overleg met enkele leerkrachten zorgde er voor dat er plannen gemaakt konden worden om een themadag op poten te zetten en konden we ja zeggen op de vraag om deel te nemen.’ Een commissie werd direct na de zomervakantie gevormd en plannen werden gesmeed.

In de actieweek gaan we inventariseren hoe de kinderen naar school komen. We hopen dat meer ouders en kinderen voor de fiets of lopend zullen kiezen. En als het regent, zorgt een paraplu ervoor dat je droog kan blijven. Ouders zijn betrokken bij de actieweek en ook de buurtbewoners hebben een brief ontvangen. Elk kind gaat gedurende de week elke dag een sticker plakken die past bij zijn/haar vervoersmiddel. Zo worden er punten gespaard en met elkaar kunnen we op deze manier een schoolbudget bij elkaar sparen om gerichte verkeersacties uit te kunnen voeren. Dat kan een workshop zijn, maar ook een evenement, actie of campagne of activiteit. De gehele week zal het doodlopende stuk van de Kamperfoelie afgesloten worden voor auto’s. Op vrijdag 8 oktober is er een actiedag. Alle groepen lopen die dag in kleine groepjes door de wijk, op zoek naar verkeersborden, een oranje auto, een poes of een zebrapad. Bij het zebrapad krijgen ze oversteekles van de leerkracht. Daarnaast mogen de kinderen die dag naar school komen met een step, skeelers of skateboard. Met deze vervoersmiddelen kunnen ze deelnemen aan een verkeerscircuit op het plein. Ook mogen ze midden op straat spelen, want die is afgezet, hoe leuk is dat?

Door de ouders en de kinderen bewust te laten kiezen om lopend naar school te komen, hopen we op een verbetering van de verkeersveiligheid rondom de school.

Uit de krant