Afbeelding
Foto: pr

Berend van der Burg wereldkampioen Kart

Algemeen

Afgelopen weekend werd er op de kartbaan van White River in Collon Ierland de wedstrijd gereden voor het wereldkampioenschap. Met een deelnemers veld van 60 senior rijders uit 16 verschillende landen van de wereld werd er 3 dagen lang gestreden om de wereld titel. Het totale deelnemers veld in diverse klasse betrof 130 rijders uit 16 landen.

Berend van der Burg kwam uit in de klasse senior waar hij met zijn 16 jaar een van de jongste rijders was. Vader Rob vertelt over het afgelopen weekend: ‘Op donderdag aangekomen en de nieuwe kart ontvangen van de organisatie konden we beginnen met de voorbereiding. 

Vrijdag stond in het teken van de baan verkennen en de kart afstellen om de juiste race pace te vinden. Zaterdag de warming up en aansluitend de kwalificatie om zo een start positie te bepalen. Na een mooie kwalificatie met als resultaat een 2e plek in het totale veld konden we de diverse sprint races met een goed gevoel aangaan.

De sprint races waren 8 tot 14 ronden lang over de dag verdeeld in diverse groepen.

Eind resultaat van Berend van de dag 1x een 1e plek en 2x een 2e plek. Overall voor de dag een mooie 2e plek. 

Op naar de finale dag
Op zondag startte Berend in de pre finale op een 2e plek van de snelste 36 rijders. Met een zeer spannende race finishte hij op plek 2. Door de punten telling van de 2 wedstrijddagen van de races mocht Berend starten op plek 3, aan de binnenzijde van de baan.

Finale race
Dit was een goede uitgang positie omdat de 1e drie bochten van de baan rechts af zijn. Na een rare start waarbij de wedstrijd leiding twijfelt over de juiste positie van de nummer 2 die, later blijkt een jump start maakte, valse start wordt de wedstrijd toch gestart.

In de top 4 is het wisselen van positie voor de kop. Berend rijdt 5 ronden van de 14 aan de leiding. Na een race actie van nummer 2 komt hij aan kop en Berend op 2. Beide rijders komen naast elkaar over de finish met een minimaal verschil van 0,095 seconden met Berend als 2e.

In het park ferme hoort de nummer 1 dat zijn positie in onderzoek is voor een valse start en dit wordt later ook bevestigd met als uitslag Berend van der Burg als wereld kampioen met tevens de snelste race ronde van de dag. Met een hele mooie beker en een geweldig gevoel kijkt Berend terug op dit bijzondere weekend. 

Uit de krant