Afbeelding
Foto: pr

Met de bus van Rijssen naar Katwijk voor ‘de Halve’

Sport

Deelnemers uit de regio aan de Halve van Katwijk genoeg, maar het halve land doorrijden voor deelname aan de halve marathon, is toch best bijzonder.

Jolanda Averesch-Schaap doet jaarlijks met haar gezin mee aan de Halve van Katwijk. Elke laatste zaterdag van september komt Jolanda met haar aanhang in een grote bus vanuit Rijssen naar Katwijk toe om mee te doen met dit parcours. Deze gewoonte houdt ze nu al vol sinds 2009. Inmiddels gaan zo’n 90 mensen uit het Overijsselse dorp mee.

‘In 2009 emigreerde mijn broer, IJsbrand Schaap, met zijn gezin naar Australië. Om afscheid te nemen, hadden ze het idee om met alle familie en vrienden mee te doen aan de Halve van Katwijk. Zelf ben ik in 1989 “geëmigreerd” naar Rijssen, in het oosten van het land. Onze kinderen waren lid van atletiekvereniging AV Rijssen. Meedoen met deze wedstrijd was dus een mooie uitdaging.’

Die eerste keer was zo goed bevallen, dat het een jaarlijkse traditie is geworden om de laatste zaterdag van september naar Katwijk te komen. Dit deden ze eerst alleen met het gezin, maar al snel breidde dit groepje uit naar een groter gezelschap en liepen ze met de vlag van het business team van Nijgh&Schaap.

Topprestatie
‘Het tweede jaar lukt het onze dochter, Sanne Averesch, al om de 5 km te winnen Daarna heeft ze nog vaker op het podium gestaan. In 2017 wist onze zoon, Marc, de Halve van Katwijk op zijn naam te zetten.’ Na een enthousiast ingezonden stuk over dit parcours in clubblad van AV Rijssen, kwam het idee om met een grote bus te gaan. Er waren zoveel aanmeldingen dat ze een dubbeldekker van 90 personen helemaal vol kregen. En ook dit werd een traditie, want in 2022 kwamen ze, na twee jaar onderbreking door corona, voor de vijfde keer met een volle bus naar Katwijk. 

Zware uitdaging
Naast een gezellig uitje, is ook het parcours een bijzonder aspect van het tripje. Met een beetje pech is er een noorderwind die het gedeelte op het strand een zware uitdaging maakt. Maar dit wordt al snel goedgemaakt met een hapje en een drankje in één van de strandtenten. Nagenieten van de wedstrijd.

 Inmiddels gaan zo’n 90 mensen uit het Overijsselse dorp mee

‘Omdat we dit jaar voor de vijfde keer met een grote groep kwamen, is er een speciaal T-shirt ontworpen. Dat viel goed in de smaak. Met veel enthousiasme werden we omgeroepen en aangemoedigd!’

Laatste keer?
‘Eigenlijk zou het de laatste keer zijn dat we met deze grote groep vanuit Rijssen naar Katwijk zouden komen,’ schrijft Jolanda. ‘Maar op de terugweg werd er besloten dat we komende jaar toch weer op de laatste zaterdag van september in Katwijk te vinden zijn. Graag tot volgend jaar!’

Afbeelding

Uit de krant