Afbeelding

Grasshoppers verliest in bekerfinale

Sport in Katwijk

Basketbalvereniging Grasshoppers is afgelopen zaterdag gastheer geweest voor de nationale bekerfinales voor de rolstoelbasketballers, dames U20 en dameseredivisie. Met behulp van vele vrijwilligers werd sporthal Cleijn Duin omgetoverd tot een ware basketbalarena. Daarnaast is er ook achter de schermen veel werk verzet om met de laatste wedstrijd de ongeveer 800 bezoekers te kunnen ontvangen.

Om 15.00 uur was het eerst de beurt aan de rolstoelbasketballers van Only Friends en SC Antilope. Only Friends uit Amsterdam, met oud jeugdspeler van Grasshoppers Arie Twigt, trok aan het langste eind en mocht na een 60-48 overwinning de beker in ontvangst nemen.

Hierna was het de beurt aan de Dames onder 20 van Binnenland uit Barendrecht en RoBa uit Rotterdam. De vele meegereisde supporters zagen een finale met veel strijd die voor de Rotterdammers uiteindelijk de beker opleverde.

Om 20.00 uur was het dan de beurt aan het keurkorps van Rick Driessen en Wouter Star. Sporthal Cleijn Duin stroomde helemaal vol om het jonge team van Solar-systemen Grasshoppers te zien acteren tegen de bekerwinnaar van 2016, Lekdetec.nl uit Bemmel. De wedstrijd ging vanaf de start gelijk op en beide teams wisten het net met 3-punters te vinden. Halverwege het kwart gingen de Katwijkse dames aan de leiding maar het was Lekdetec dat het kwart met minimale voorsprong afsloot 22-23.

Het tweede kwart ging de gele brigade voorspoedig van start en liep 4 punten uit. Hierna was het de beurt aan het team uit Bemmel dat met 5 rake afstandsschoten in korte tijd het verschil op 10 punten bracht en de eerste klap toebracht aan Grasshoppers. Het vizier van de Katwijksen stond minder scherp waardoor er met een 36-45 stand aan de thee begonnen werd.

Na rust bleef Lekdetec nauwkeuriger schieten van afstand waardoor het verschil verder opliep tot 19 punten. Doordat het team ook meer fouten nodig had kon Grasshoppers door de vele vrije worpen iets terug doen en het 3e kwart met 51-64 afsluiten. Solar-systemen Grasshoppers bleef fel strijden waardoor het voor het publiek een aantrekkelijke finale bleef.

Het laatste kwart gaf een vergelijkbaar beeld waarbij Lekdetec weer snel in foutenlast kwam. Door de driepunters wist de Bemmelse formatie echter verder uit te lopen en de eindstand op 67-86 te bepalen en de nationale bekertitel te prolongeren.

Scores

Ingrid van der Plas 14 pnt (11 reb); Fleur Kuijt 10 pnt; Ilse Kuijt 10 pnt; Sharon Beld 9 pnt; Mia Hordijk 8 pnt; Iris Govers 5 pnt; Irene Sanchez 5 pnt; Evelien Messemaker 3 pnt; Noor Driessen 3 pnt.

Captain Ingrid van der Plas, die weer een mooie double-double scoorde, was naast teleurgesteld ook realistisch: 'In de rust dachten we nog dat Lekdetec niet tegen zo’n hoog percentage driepunters kon blijven schieten en dat onze kans nog wel zou komen. We scoren van afstand zelf wat minder, maar altijd nog 67 punten. De pech is dan dat je een tegenstander treft die tegen een onwaarschijnlijk hoog percentage van afstand schiet. Maar als dit iets gezakt is, dan is zo’n finale spelen in deze ambiance best iets om trots te zijn met dit jonge team'.

De slotconclusie was uiteindelijk, afgezien van het verlies van de dames, dat Solar-systemen Grasshoppers kon terugkijken op een succesvol verlopen finaledag. Lang blijven treuren is niet mogelijk, want zaterdag, 1 april staat de belangrijke competitiewedstrijd tegen Den Helder alweer op het programma. Aanvang 21.00 uur thuis in sporthal Cleijn Duin.

Uit de krant

Uit de krant