Afbeelding

Genomineerden Sporttalent van het jaar

Sport in Katwijk

Wie zijn in 2016 de succesvolste sportvrouw en sportman uit Katwijk? Welke sportploeg is toonaangevend? Welk sporttalent brak er door en welke sportinnovatie verdient het om in het zonnetje te staan. De genomineerden zijn bekend. Vandaag hebben we de genomineerden voor het sporttalent van het jaar voor je op een rij gezet. De prijzen worden op vrijdagavond 27 januari uitgereikt tijdens het Sportgala in het Dorpshuis Valkenburg.

Marco de Leeuw

dammen

In zijn leeftijdscategorie werd Marco de Leeuw dit jaar Nederlands Kampioen sneldammen en gedeeld tweede op het Nederlands damkampioenschap. Ook behaalde hij goede resultaten op het EK in Wit-Rusland en het WK in Turkije.

De zestienjarige Rijnsburger kijkt tevreden terug op 2016. Naast zijn overwinning op het NK sneldammen, was het WK in Turkije zijn favoriete moment van het jaar. "Niet alleen heb ik er goed gespeeld, het was ook geweldig om buiten de partijen om contact met al die verschillende internationale spelers te hebben."

Marco de Leeuw damt al vanaf zijn zesde. Hij kreeg het met de paplepel ingegoten, want vader Cees is actief in de damsport, momenteel als Nederlands jeugdcoördinator. Elke week traint en speelt Marco meerdere keren. "Het mooie aan dammen is dat het ontzettend verrassend is. Je kunt allerlei combinaties maken en geen enkele partij is ooit hetzelfde."

Komend jaar gaat Marco door naar de volgende leeftijdscategorie. Hij weet dat hij daar sterkere concurrentie kan verwachten, maar gaat er alles aan doen om zich ook volgend jaar weer voor internationale toernooien te kwalificeren.  

Arie Twigt

rolstoelbasketbal

De zestienjarige Arie Twigt werd dit jaar niet alleen landskampioen met zijn ploeg Only-Friends uit Amsterdam, maar nam ook deel aan de Europacup. Zijn prestaties bleven niet onopgemerkt. Hij werd uitgeroepen tot Talent van de Toekomst en is geselecteerd voor het jeugd EK rolstoelbasketbal dat in januari gehouden wordt in Italië.

Arie's leven staat volledig in het teken van rolstoelbasketbal. Hij traint bijna elke dag: in de sportschool, bij BS-Leiden (waarmee hij dit jaar kampioen in de B-competitie werd), bij Only-Friends en met het Nederlands jeugdteam-U22 op Papendal. Volgend jaar gaat hij daar zelfs intern om zijn studie te combineren met een intensief trainingsprogramma. Al zijn inspanningen staan in het teken van zijn grote droom: in 2020 meedoen aan de paralympische spelen in Tokio.

‘Ik vind het gewoon heel leuk om te doen’, zegt Arie, die zes jaar geleden met basketballen begon bij de Grasshoppers. ‘Je verlegt steeds je grenzen. Dit jaar speelde ik voor het eerst met Only-Friends in de eredivisie en werden we landskampioen. Ook heb ik meegespeeld tijdens de Europacup in Italië. Dat zijn voor mij de echte hoogtepunten geweest dit jaar.’

Kim de Jong

wedstrijdzwemmen

Zwemster Kim de Jong deed dit jaar mee aan de Nederlandse Kampioenschapen op zowel de lange als de korte baan. Bij dat laatste toernooi won ze de bronzen medaille op de 400 meter wisselslag.

De dertienjarige school- en wisselslag specialiste is tevreden met haar prestaties van dit jaar. Natuurlijk met haar bronzen plak op het NK in haar leeftijdscategorie, maar zeker ook omdat ze bij het Open Nederlandse kampioenschap (dus zonder leeftijdsbeperkingen) met haar ploeg de estafette zwom.

Haar grote doel voor volgend jaar is ook op een individuele afstand het Open NK te halen. "Het is een leuke ervaring om tegen oudere meisjes te zwemmen. Om de limiet voor het open NK te halen, moet ik wel mijn persoonlijk record ietsje scherper stellen en daar ga ik alles aan doen."

Voor Kim betekent dat doorgaan in het ritme van zes keer per week trainen. ‘Ik zwem al bijna zeven jaar en ik vond het meteen leuke sfeer bij mijn nieuwe club LinK – die overigens nauw samenwerkt met Z&PC Katwijk - is erg goed. Het voelt helemaal niet als trainen en is gewoon heel gezellig.’

 

 

 

Uit de krant

Uit de krant