Afbeelding

Van St. Martinique naar het strand in Katwijk

Sport in Katwijk

In Katwijk werd afgelopen zaterdag het eerste beachtennistoernooi in Katwijk georganiseerd. Naast de breedtesport werd ook een officieel internationaal ITF Beach Tennis toernooi gehouden. Katwijk was daarmee het 5e ITF Beach Tennis toernooi ooit in Nederland en de 1e in de Duin- en Bollenstreek.

Internationaal ITF

Dat het ook echt een internationaal toernooi was bleek wel uit de 9 landen die meededen. Naast Nederland waren dat Engeland, België, Duitsland, Frankrijk, Italië, Hongarije, Bosnië en Aruba. Daar waar je denkt dat de teams uit Aruba het verst moesten reizen, betrof het spelers die in Nederland woonden. Toch kwam er wel degelijk iemand uit het Caraïbisch gebied. De fransman Benjamin Desgardin woont en werkt sinds vorig jaar op Martinique, een frans eiland in de buurt van de Dominicaanse republiek.

En hij vindt het spelletje en de sfeer van beachtennis zo geweldig dat hij niet hoefde te twijfelen toen een landgenoot uit Frankrijk, Thomas Lacombe, vorige maand vroeg of hij in Katwijk wilde spelen. Donderdag vloog hij dan ook 8.000 km, om in Parijs aan te komen en vrijdagavond met de auto door te rijden naar Katwijk aan Zee. ‘Ach ik combineer het wel met mijn vakantie’, was zijn statement. Daarnaast reist hij sowieso heel veel voor zijn sport en hij en zijn speelmaatje waren in Katwijk dan ook het hoogst geplaatste team. Met de loting hadden zij het echter niet getroffen. En windkracht 5 Beaufort is ook niet de omstandigheid waarin zij normaal beachtennissen. Als nummer 1 van de plaatsingslijst speelden ze tegen Nederland 3. Michel Koning en Martijn van Haasteren, twee voormalige profs uit het tennis en meervoudig Nederlands Kampioen Beachtennis, die echter weinig ITF punten hebben omdat alleen Martijn onlangs een keer een ITF toernooi had gespeeld. De winst ging met 2-6 en 6-7 (4) naar de Nederlanders waarmee de Fransen direct uitgeschakeld waren. Het leverde Desgardin welgeteld 1 punt op voor de wereldranglijst.

Winnaars ITF Katwijk aan Zee

De voormalig kampioenen Koning en Van Haasteren werden in de halve finale uitgeschakeld door de huidige Nederlands Kampioen Pieter Boot, die speelde met de Italiaan Luciano Pitzurra. Zij speelden de finale tegen de Arubanen Sergio Jie Sam Foek en Aksel Samardzic. De Arubanen wonnen deze wedstrijd met 6-4 en 6-2 en daarmee het toernooi.

Bij de vrouwen was eveneens een zeer sterke bezetting. De Belgische en Nederlandse Kampioenen waren als eerste geplaatst. De Belgisch Kampioenen Eva Maes en Sindy Put hadden in hun eerste en voor hen meest spannende wedstrijd met miniem verschil verloren 6-4 4-6 6-7 (12-14) van Aurore Boulen en Nina Favarel uit Frankrijk. De Francaises kwamen uiteindelijk daarmee in de finale. De Nederlands Kampioenen Margot van Doorn en Fleur van Haasteren hadden in hun poule moeite met Nederland 2, Rianne Ridderbos en Meike Landeweer, maar wonnen via super tiebreak wel. 2-6 6-4 [10-4]. De finale tussen beide poulewinnaars was een mooie en ook eveneens zeer spannende finale. In de eerste set stond het 3-5 voor de fransen, maar kwamen de Nederlands Kampioenen sterk terug door nog met 7-5 te winnen. De 2e set denderden Margot en Fleur door naar 5-2, maar konden ze net niet doordrukken. Uiteindelijk werd het 6-7 (5) voor Aurore en Nina, die drie matchpoints onschadelijk maakten. De derde set gaf uiteindelijk met 6-4 in Frans voordeel de winnaar.

Advance

De uitvallers van de ITF speelden in de Advance verder. Zo speelden onze lokale teams na de 1e ronde ITF allemaal in de Advance. Daarin wonnen de KLTV trainers Thijmen van Gulik en Marco Vlieland van het als 6e geplaatste Flohr en Gerth. Marcel Haasnoot en Alwin Pietersma mochten tegen het als 1e geplaatste Desgardin en Lacombe. Wat toch nog een game opleverde 0-6 1-6.
Marco Cecchi en Pieter Guijt hadden eenzelfde resultaat gehaald tegen Boot en Pitzurra bij ITF, maar verloren in Advance tegen de Belgische jeugdkampioenen De Backer en Hurckmans. Daar had meer in gezeten dan 3-6 5-7.

Fun categorie

In de ochtend speelde de jongste jeugd van T.C. Zee en Duin voor het eerst beachtennis. Zij hadden dit weekend kamp en als uitje mochten ze naar het strand.
Hierna was het de beurt aan het breedtetoernooi waar de senioren en oudere jeugd de strijd met elkaar en de elementen aan gingen.
Bij de mannen wonnen vader en zoon Ron en Fin Schenk uit Noordwijkerhout. Bij de vrouwen waren Karlijn Dalhuijsen en Miriam Hulshof uit Haarlem het sterkste team. Bij de mix waren dat Jorit en Tess Vaessen uit Alphen aan den Rijn. De plaatselijke trots Noah Cecchi en Vince Zwaan hielden de eer van Katwijk hoog door de sterkste te zijn in de categorie jeugd.

Voor meer info en foto’s beachtennis www.beachclubkatwijk.nl of facebook Beach Club Katwijk.

Uit de krant

Uit de krant