Afbeelding

Volksfeestje op de Kooltuin

Sport in Katwijk

"Wij hebben er maar twee jaar over gedaan", was een veel gehoorde kreet op De Kooltuin. Vanuit de eerste klasse via de hoofdklasse naar de derde divisie. Alles en iedereen vloog elkaar in de armen toen arbiter Koekoek het laatste fluitsignaal blies.

Na de 1-0 achterstand in de uitwedstrijd bij ACV en de 0-1 opgelopen achterstand in de thuiswedstrijd waren er weinigen die nog vertrouwen hadden in een goede afloop. Maar het tij kan keren. De Vogels fladderden na de rust over ACV heen. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat de mannen uit Assen toen al met tien man moesten spelen. Yoran Popovic vergreep zich aan Sonny ten Hoope.

De Rijnvogels, ooit het kleine broertje van Quick Boys en Katwijk zijn volwassen geworden en hebben op zaterdag 28 mei historie geschreven. Op een stampvolle Kooltuin, er waren naar schatting 2.200 bezoekers, werd ACV - de club met een rijke historie - aan de zijlijn gezet. Aanvankelijk was het beladen maar op een klein opstootje na duel in het voordeel van de gasten uit Assen die zich gesteund wisten met de 1-0 voorsprong in het eerste tweeluik.

Het was de routinier Angelo Cijntje die na een vlotte uitbraak de 0-1 aantekende. Het was volledig conform het spelbeeld want de bezoekers domineerden. Vanaf dat moment geloofde het thuispubliek niet meer in een goede afloop. De Vogels wisten zich weinig kansen te scheppen maar toen de eerste de beste zich voor deed kopte Rob Zandbergen uit kansrijke positie over. De numerieke meerderheid kon vooralsnog niet worden uitgebuit en met de 0-1 brak de pauze aan.

Blijkbaar had er in de thee iets oppeppends gezeten. Van meet af aan werd de jacht op de gelijkmaker ingezet. Schoten werden geblokkeerd, talloze corners leverden geen rendement op totdat Thomas Dijk uit een van de hoekschoppen het vijandelijke doel wist te vinden. Het smaakte naar meer. Het duurde echter lang voordat de tweede treffer die een eventuele verlenging noodzakelijk zou maken zou vallen Maar hij hing in de warme voorjaarslucht.

Gouden wissel

Sammy Zandbergen werd ten kostte van Wouter Soomer gewisseld voor nog meer aanvallende impulsen. Later werd Sander van der Horst die zijn ijverige werk had gedaan gewisseld voor Thijs van Kruistum. De topscorer van het tweede, Thijs van Kruistum werd in gebracht. Nauwelijks een minuut koud in het veld mocht hij slim na een voorzet van Thomas Dijk de 2-1 binnen koppen.

Deze stand was goed voor een verlenging maar daar wilden de Vogels niets van weten. In het overtal moesten zij toch de mannen uit Drenthe er onder zien te krijgen. De aanvalsgolven duurden voort. Thomas Dijk kopte naast, Pieter van der Breggen eveneens. Doelman Wormmeester keerde met de voet een inzet van Martin Tjon-A-Njoek die later nog een dot van een kans miste. Toch mocht hij het genoegen smaakte om de alles bevrijdende 3-1 te noteren. Het was appeltje-eitje na een puntgaaf aangeven van de eveneens ingevallen Martin Onderwater. Thijs van Kruistum had bij het scheiden van de markt de 4-1 nog op zijn pantoffel maar mikte rakelings naast. Het mocht de pret niet drukken. Het was feest op de Kooltuin waarin alles op rolletjes verliep. Met dank aan de stewards van zustervereniging Quick Boys.

Droom

FC Rijnvogels naar de derde divisie. Hoe kan een droom werkelijkheid worden. Een feestje dat werd gevierd dankzij de tomeloze inzet van de supportersvereniging en de vrijwilligers die voor de nodige sfeer en ambiance zorgden. Aangezien de vrouwen op hetzelfde tijdstip de Districtsbeker wonnen en door een erehaag van supporters werden binnengehaald was zaterdag 28 mei een unieke dag in de historie van de club. 'Het kleine broertje is ineens groot geworden', kopte een regionaal dagblad.

Uit de krant

Uit de krant