ChristenUnie: Afblazen Kennis- en Cultuurcentrum in Noordzeepassage verstandig | Alles over Katwijk
Logo allesoverkatwijk.nl
Foto: pr
Politiek

ChristenUnie: Afblazen Kennis- en Cultuurcentrum in Noordzeepassage verstandig

  Politiek

Ingezonden ChristenUnie - Het nieuwe kennis- en cultuurcentrum, de verzamelnaam voor bibliotheek, muziekschool en volksuniversiteit K&O, komt er dus niet. In elk geval niet in de Noordzeepassage, en hoe, waar en wanneer dan wel, daar moeten we met de betrokken organisaties, maar zeker ook met de bewoners van Katwijk nog maar eens goed over nadenken.

Het afnemende draagvlak in de Katwijkse samenleving, de twijfel over oplopende bouwkosten, de onzekerheid over de instemming van bewoners via hun VvE (vereniging van eigenaren), het zijn allemaal onderwerpen waar de ChristenUnie over een reeks van jaren de waarschuwingen niet onder stoelen of banken heeft gestoken. Herkenbaar kritisch en toch constructief.

De reden om dit voorjaar in te stemmen met het coalitieakkoord is voor ons dan ook geweest, dat de te onderzoeken locaties Baljuwplein en Noordzeepassage binnen de door de gemeenteraad gestelde voorwaarden ontwikkeld moesten worden. Die kaders betroffen o.a. de locatie, de kosten en de instemming van de VvE. Nu dit een onbegaanbare weg is gebleken, kon het college niet anders dan de gemeenteraad adviseren geen locatie te kiezen. De raad heeft dat advies unaniem overgenomen, een verstandig besluit.

De Noordzeepassage is nooit de eerste voorkeur van de ChristenUnie geweest. Het complexe karakter van de verbouwing en de inpassing voor omwonenden en gebruikers heeft de gemeente voor uitdagingen gesteld die onoplosbaar zijn gebleken binnen de gestelde kaders. Het ontbreken van instemming bij de bewoners is uiteindelijk de druppel geweest die de emmer deed overlopen, maar niet voor niets heeft de ChristenUnie drie weken geleden nogmaals een onafhankelijke en actuele scan gevraagd om de bouwkosten door te lichten.

Bij ons leefde al langer sterke twijfel over de haalbaarheid van de berekeningen in deze qua bouwkosten onzekere tijden. Er dreigde een grote tegenvaller bij de aanbesteding, met dan een inmiddels door de gemeente aangekocht winkelpand als blok aan het been. Door het proces nu te stoppen, is dit realistische scenario nog op tijd afgewend. 

Namens de fractie van de ChristenUnie, Ton de Vries.

 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225473&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=allesoverkatwijk.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=222,223" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225471&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=allesoverkatwijk.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=222,223" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>