Logo allesoverkatwijk.nl
Foto: E. van der Valk
Politiek

'Is architectuur vogelvrij?'

  Politiek

Ingezonden - KiesKatwijk

Bovenstaande kop is van de heer J.J.A. Oud, architect, lid van De Stijl en ontwerper van ons gemeentelijk monument Villa Allegonda. Hij schreef dit boven een artikel in de Groene Amsterdammeer in 1957, toen hij met lede ogen moest toezien hoe ene meneer Schalks, horecaondernemer, zijn creatie aan het verknallen was nadat hij (Oud) eerder al kosteloos zijn hulp had aangeboden.

Mensen als Schalks noem je ook wel 'cultuurbarbaren'. De een zal het een zorg zijn hoe een gebouw er uit ziet (als je maar droog zit) de ander ziet de schoonheid van architectuur. De overheid (lees: gemeente Katwijk) hoort zich bij de laatste groep te scharen maar daar heb ik de laatste tijd mijn bedenkingen over. De schuifpui, de steentjes aan de voorkant, de takkenbossen boven die steentjes, de dennen in de zeereep. En dan heb ik het nog niet over de foeilelijke 'appendix' van appartementen aan de rechterkant. Oud draait zich om in zijn graf.

Let wel, de appartementen op zich vind ik prachtig, maar niet op die plek. Niet in combinatie met deze stijl. Villa Allegonda hoort alleen te staan in al haar glorie. Dat is waar de liefhebbers straks uit binnen- en buitenland naar komen kijken. Toegegeven, alles is beter dan wat er stond, maar waarom niet een beetje meer aandacht besteed aan dit project.

De volgende misser staat alweer bijna in de steigers. Een in architectonisch opzicht totaal misplaatste opbouw op een van onze laatste mooie oude huizen, aan het plantsoentje met de zonnewijzer. De Voorstraat dus. Ondanks massaal protest van de bewoners en omwonenden werd een vergunning verleend. Een artikel hierover las u vorige week al in deze krant. Deze week een noodkreet van de bewoners en omwonenden.

Wij wachten af.

Anna Marie van der Plas

Reageer als eerste

Wat vindt u?

Ik ga woensdag stemmenReageren!