Afbeelding
Foto: Marc Wonnink

Vragen over zondagopenstelling Katwijks Museum

Ingezonden

De SGP en ChristenUnie (CU) hebben vanuit de media vernomen dat met ingang van 25 september het Katwijks Museum ook haar deuren tussen 12.00 en 17.00 uur opent op zondag. Op de website van het museum is te lezen ‘Dat is voor het eerst in de geschiedenis, maar ook Katwijk groeit mee, en biedt de mogelijkheid om in het weekend cultuur te kunnen snuiven’’. Verder wordt met name vermeld dat het voor het voorbestaan van belang is omdat op zondag de meeste bezoekers worden verwacht. 

Zowel de SGP als de CU ontvangen hierover nog vrijwel dagelijks verontruste reacties en vragen. Hierover hebben zij gezamenlijk vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders.

Beide partijen vragen in hoeverre de gemeente bij de besluitvorming tot openstelling is betrokken en vanaf wanneer het college hiervan op de hoogte is. 

In de media zijn mede de financiën als noodzaak tot openstelling vermeld. De partijen vragen daarom of er een subsidierelatie is met het Katwijks Museum en om welke bedragen het hierbij gaat. Heeft er overleg plaatsgevonden over deze financiële zorgen? 

Opzeggen
Ook wordt een link gelegd met corona. Heeft het Katwijks Museum gebruikgemaakt van corona-ondersteuningsmaatregelen? De vrijwilligers zouden op de hoogte zijn gebracht en eigenlijk geen bezwaren hebben. 

Voor de SGP en de CU is dit onbegrijpelijk omdat ook vanuit de vrijwilligers verontruste signalen komen. Het onderwerp zou niet in een ledenvergadering van de vereniging Genootschap Oud Katwijk zijn geagendeerd en besproken. 

Er zijn reeds signalen dat leden hun lidmaatschap door deze ontwikkelingen gaan opzeggen en dat vrijwilligers zich willen terugtrekken. Is het college het met de partijen eens dat dit een slechte ontwikkeling is en zou moeten worden voorkomen.

Verder is bij de fusie tussen de drie dorpen destijds een motie is aangenomen dat er rekening zal worden gehouden met de identiteit van de kernen. Is het college het met de SGP en CU eens dat de opening van het Katwijks Museum hiermee strijdig is? Zeker kijkend naar het feit dat de cultuur in Katwijk aan Zee altijd een sterk Christelijk karakter heeft gehad.

Wat heeft het college gedaan om genoemde zorgen te delen met het bestuur van het Katwijks Museum? Ziet het college nog mogelijkheden om in overleg besluit ongedaan te maken en de onrust welke is ontstaan in een belangrijk deel van de Katwijkse samenleving weg te nemen?

Uit de krant