Transportvliegtuig crasht bij start: inwoners Valkenburg ontsnappen aan ramp | Alles over Katwijk
Logo allesoverkatwijk.nl
Foto's: Flash Aviation

Transportvliegtuig crasht bij start: inwoners Valkenburg ontsnappen aan ramp

  Historie

Nederland wordt in de nacht van zaterdag 31 januari op zondag 1 februari 1953 getroffen door een van de grootste natuurrampen uit haar geschiedenis. Dijken begeven het en een groot deel van de provincie Zeeland, de Zuid-Hollandse eilanden en van Noord-Brabant lopen onder water.


Na de eerste alarmerende berichten wordt op Vliegkamp Valkenburg alles in gereedheid gebracht om, indien mogelijk, onmiddellijk te starten met reddingsoperaties. In de twee weken die volgen, staan nagenoeg alle vliegoperaties vanaf het vliegkamp in het teken van het uitwerpen van hulpgoederen boven de overstroomde gebieden. Het met transportvliegtuigen, van het type Dakota, uitgeruste 334 squadron van de Luchtstrijdkrachten, is in die periode gebaseerd op Valkenburg en vanaf het eerste moment betrokken bij de hulpverlening.

Bij de start van een van de transportvliegtuigen gaat het mis. De Dakota X-1 kan niet genoeg snelheid en hoogte winnen, en dreigt op een huizenrij op de Hoofdstraat in Valkenburg in te vliegen. Om dat te voorkomen draait de vlieger het gas dicht, probeert alsnog te landen, crasht en voorkomt daarmee een ramp. De bemanning blijkt ongedeerd.


Deze week een uitgebreid verslag door Martin de Boer in De Katwijksche Post en De Rijnsburger

 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225473&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=allesoverkatwijk.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=222,223" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225471&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=allesoverkatwijk.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=222,223" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>