Afbeelding

Nieuwe bestemming voor Maranathakerk: Maatschappelijke woon- en leefvoorziening 'Het Maranatha Huis'

Cultuur

De kogel is door de kerk…….De Kleine Kerkenraad van de Protestantse Gemeente Rijnsburg (PGR) heeft besloten om de Maranathakerk te verkopen aan de familie Kralt, die eerder al een nieuwe bestemming aan de Petrakerk gaf.

De familie Kralt gaat in de uitvoering van de plannen samenwerken met Peter & Elise Ravensbergen uit Rijnsburg. Zij zullen een deel van het gebouw gaan exploiteren als maatschappelijke woon- en leefvoorziening, onder de naam 'het Maranatha Huis'. De familie Kralt zal het andere deel van het gebouw verbouwen tot appartementen, die zullen worden verhuurd aan mensen met een gemiddeld inkomen en starters. Daarmee is een koper gevonden die zorg draagt voor optimaal behoud van het monument, in combinatie met een functionele invulling van wonen met maatschappelijke zorg en die zorgt voor het behouden en beschikbaar blijven van een deel van de kerkruimte. Voor de appartementen wordt daarbij ook nog ingezet op de groepen die het op de woningmarkt moeilijk hebben.

De komende maanden zullen de plannen nader worden uitgewerkt. Daarbij zal door de koper intensief moeten worden overlegd met de Gemeente Katwijk, de Erfgoedcommissie, de buurtbewoners en andere betrokkenen. De eerste contacten met de Gemeente en de Erfgoedcommissie zijn daarbij hoopgevend en de bereidwilligheid aan die zijde is groot. Rond de zomer zal duidelijk worden of de plannen realiseerbaar zijn en zal tot definitieve overdracht overgegaan kunnen worden.

In deze kerk, gelegen in de Burg. Hermanstraat, werd zondagochtend 2 mei 2016 de laatste kerkdienst gehouden. De Protestantse Gemeente Rijnsburg is verheugd dat de plannen die nu op tafel liggen een nieuwe toekomst zullen geven aan de Maranathakerk. Daarbij is nadrukkelijk gekozen voor de beste combinatie van verantwoord financieel beheer en een toekomst waarbij recht gedaan wordt aan doel en functie van het monument en de plek die het in onze samenleving altijd ingenomen heeft en nu ook kan blijven innemen.

Uit de krant