1999, toen de molen nog aan het eind van De Dijk in Rijnsburg stond.
1999, toen de molen nog aan het eind van De Dijk in Rijnsburg stond. Foto: pr

Film over verplaatsing molen

Cultuur

In het museum van het Genootschap Oud Rijnsburg aan de Oude Vlietweg is er dinsdag 14 januari weer een bijeenkomst onder de titel: "De verhalenvangers".

Vanaf half tien is iedereen welkom om de Rijnsburgse geschiedenis te beleven en levend te houden.

Voor veel Rijnsburgers heeft de molen "De hoop doet leven" aan het eind van "De Dijk" altijd deel uitgemaakt van hun leven. Als een markant punt stond hij daar aan het Oegstgeester Kanaal om het water in de Kamphuizer polder op peil te houden. De molen werd in 1783 gebouwd, maar pas in 1966 kon er echt worden gesproken van een Rijnsburgse molen. Toen vond namelijk een grenswijziging plaats, waarbij de molen van Oegstgeest naar Rijnsburg verhuisde. Dat was een verhuizing die alleen op papier plaatsvond. 33 jaar later, in 1999 werd het veel ingrijpender: de molen moest daadwerkelijk van de ene naar de andere plaats worden gebracht. Veiling Flora had in 1980 een nieuwe plaats gekregen in de Kamphuizer polder en had de vleugels wijd uitgeslagen. De veiling werd vergroot en steeds meer bedrijven werden op het veilingterrein gevestigd. De molen kon daarom niet meer op zijn plaats blijven en moest verhuizen naar de Elsgeesterpolder in Voorhout. Dat gebeurde door de molen bijna in zijn geheel op transport te zetten naar zijn bestemming. De boeiende film die daarover is gemaakt, wordt dinsdag vertoond.

Verder wordt er kort iets verteld over de vroegere geschiedenis van Rijnsburg. Daarnaast blijft genoeg tijd om met elkaar bij te praten en van gedachten te wisselen over het Rijnsburg van vroeger en nu. Zo wordt de geschiedenis levend gehouden.

Bij de komende inloopochtenden ligt de nadruk op het filmprogramma. De mogelijkheid voor andere activiteiten zoals het laten scannen van oude Rijnsburgse foto's en het naspeuren van de eigen geschiedenis via internet zijn ook aanwezig, wanneer u daar gebruik van wilt maken gebeurt dat in overleg. U kunt dat melden bij de aanwezige vrijwilligers. Dat geldt ook als u interessante verhalen kunt aandragen, die kunnen worden verfilmd.

De bijeenkomst begint om tien uur en vanaf half tien bent u welkom in het museum aan de Oude Vlietweg 6. De toegang is gratis, een bijdrage voor de koffie is welkom. De datums voor de volgende bijeenkomsten in het komende kwartaal zijn: 28 januari, 11 en 25 februari, 10 en 24 maart.

Uit de krant