Expositie Joop van Egmond in Katwijks Museum | Alles over Katwijk
Logo allesoverkatwijk.nl
Foto: TvD

Expositie Joop van Egmond in Katwijks Museum

  Cultuur

Eenheid in verscheidenheid

Overzichtstentoonstelling Joop van Egmond (MOND, 1943-2018) in het Katwijks Museum. Te zien vanaf heden t/m 1 juni 2019.

Niet te vangen in één techniek, één stijl of één thema: pluriformiteit kenmerkt het artistieke werk van de Rijnsburgse kunstenaar Joop van Egmond (pseudoniem: MOND). Toch kent zijn kunstzinnige loopbaan wel degelijk een duidelijk aanwijsbare rode draad, namelijk het continu zoeken naar schoonheid in voortdurend nieuwe vormen van scheppende activiteit. Die eenheid in verscheidenheid staat centraal tijdens de overzichtstentoonstelling in het Katwijks Museum. Afgelopen zaterdag werd deze geopend door de heer G. van Delft uit Valkenburg. Ongeveer vijftig twee- en driedimensionale werken tonen de veelzijdigheid van Van Egmond, die in juni 2018 jammerlijk overleed aan de gevolgen van een tragisch fietsongeluk in Engeland.

Vanaf 1980 kwam Van Egmond als kunstenaar meer voor het voetlicht. Zijn werk was op een groeiend aantal exposities te bewonderen en ook kreeg hij steeds meer opdrachten. Zo maakte hij jarenlang de ontwerpen voor het Rijnsburgs bloemencorso en de Leidse 3 Oktoberoptochten. Daarnaast ging hij in toenemende mate experimenteren met nieuwe technieken: van stemmige houtsneden tot ingetogen kopdiepdrukken en van kleurige pastels tot spanningsvolle sculpturen.

Niet alleen de techniekkeuze varieerde, ook de wijze van weergave was telkens aan verandering onderhevig. Figuratieve en abstracte periodes wisselden elkaar af. Maar in welke periode een kunstwerk ook geproduceerd werd, onmiskenbaar gaat het altijd om een 'MOND'.

Aan het kunstenaarschap van Van Egmond is in 2018 helaas een triest en abrupt einde gekomen. Reden om hem en zijn kunst te eren in het Katwijks Museum. De overzichtstentoonstelling bevat werken rondom vier thema's, die in zijn artistieke leven van bepalende betekenis zijn geweest: landschappen, stillevens, persoonsportretten en ruimtelijk werk. Ze vormen de stille getuigen van hoe een maatschappelijk bewogen man de wereld om ons heen op een persoonlijke en esthetische manier getracht heeft vast te leggen.

 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225473&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=allesoverkatwijk.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=222,223" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225471&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=allesoverkatwijk.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=222,223" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>